AcasăNewsSchimbari RADICALE pentru soferi! Ce surpriza le-a pregatit Guvernul conducatorilor auto!

Schimbari RADICALE pentru soferi! Ce surpriza le-a pregatit Guvernul conducatorilor auto!

Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica proiectul „Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera 2013-2020”, creat in 2011, care urmeaza a fi aprobat de catre Guvern. Soferii vor avea parte de schimbari radicale.

Este vorba despre un document-cadru pentru imbunatatirea traficului rutier din Romania, ca urmare a faptului ca in 2012 numarul de morti in accidente a crescut pentru prima data in ultimii patru ani, in 2012. Romania, ca si celelalte tari din UE, trebuie sa reduca numarul victimelor din accidente rutiere cu 50% pana in 2020.

Astfel, printre prevederile prevazute in document se numara si interzicerea detectoareloe de radar, introducerea camerelor video cu radar la nivel national, interzicerea ATV-urilor pe drumurile publice. Totodata se va crearea o legislatie pentru introducerea sistemelor de imobilizare a autovehiculelor, daca soferul a baut – dispozitivele “alcolock”, sau reabilitarea soferilor care raman fara permis prin consiliere psihologica si ingrijirea victimelor din accidente rutiere.

Sistemul „alcolock” este un dispozitiv care detecteaza prezenta vaporilor de alcool atunci cand soferul se urca la volan si nu permit pornirea autovehiculului. Desi nu se stie daca deocamdata persoanele fizice vor fi afectate de aceasta masura, exista intentia, la nivelul Uniunii Europene ca producatorii auto sa instaleze obligatoriu si „alcolock”, asa cum se intampla acum cu ABS-ul.

„Suntem singura tara din UE care nu avem adoptata la nivel guvernamental Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera. Ea zace si cred ca a venit momentul ca cineva sa sesizeze acest lucru”, a precizat seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, la seminarul international „Siguranta rutiera in context european”, organizat de Politia Romana.

O alta propunere a Guvernului ii vizeaza pe soferii care vor putea sa opteze pentru recuperarea punctelor de penalizare, primite in momentul in care incalca legea. Astfel ei vor putea sa: „participe, in centre autorizate, la programe de reabilitare comportamentala/consiliere psihologica, la cursuri de conducere defensiva/preventiva sau la efectuarea in spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere”. Acest sistem ar presupune ca punctele de penalizare sa nu se mai radieze automat la 6 luni de la primire.

 

author avatar
Alina Costache
3.212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger