AcasăNewsSchimbari DRASTICE in CODUL RUTIER! Ce ii asteapta pe soferi!

Schimbari DRASTICE in CODUL RUTIER! Ce ii asteapta pe soferi!

Soferii au parte de noi surprize din parte MAI care a propus un nou proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier. Daca va fi aprobat, conducatorii auto care depasesc limita legala de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, nu acorda prioritate pietonilor sau sunt sub influenta alcoolului la volan vor avea permisul suspendat pentru 120 de zile.

Ministerului Afacerilor Interne a lansat, marti, pentru zece zile, pe site-ul MAI, in dezbatere publica, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier).

Amenzile care in prezent se aplica doar persoanelor juridice, adica sanctiunile din clasa a V-a, de la 21 la 100 de puncte amenda, adica de la 1 575 pana la 7 500 de lei, ar urma sa fie aplicate si soferilor care se urca la volan cu o alcoolemie de peste 0,8 grame/litru, celor care nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar, sau pentru depasirea limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora.

In prezent, neacordarea prioritatii pentru pietoni este pedepsita cu o amenda in valoare de 300 pana la 375 de lei si suspendarea permisului pentru 30 de zile. De asemenea, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice este amendata cu 675 pana la 1500 de lei, si suspendarea permisului pentru 90 de zile, aceeasi pedeapsa aplicandu-se si pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 de kilometri la ora.

Totodata, soferii care primesc amenzi si nu le achita in termen de 90 de zile vor avea permisul suspendat pana cand fac dovada platii, se mai arata in noul proiect de lege.

In prezent, doar aproximativ 35% dintre amenzile aplicate in trafic sunt achitate de contravenienti, si doar 2% dintre ele sunt contestate in instanta, spunea, in data de 22 februarie, comisarului-sef Florin Catana, de la Directia Rutiera a Politiei Romane.

Ca si proiectul de OUG din februarie, actualul proiect de lege interzice circulatia masinilor inmatriculate in alte state si detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania, pentru mai mult de 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state.

La cererea politistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat vor avea obligatia de a prezenta un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba romana a acestuia, potrivit proiectului.

Interdictia de a conduce in Romania autovehiculul inmatriculat in alta tara dupa termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor mentionate in certificatul de inmatriculare, celor care efectueaza transport public de marfuri sau persoane ori transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere, celor care sunt angajati sau asociati in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare si celor care au incheiat un contract de leasing, mai prevede proiectul de lege.

„Proiectul de lege urmareste crearea premiselor necesare actualizarii permanente a evidentei vehiculelor inmatriculate, facilitand identificarea utilizatorilor acestora, si instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executarii sanctiunii amenzii contraventionale pentru a reduce substantial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale”, se arata in comunicatul MAI.

author avatar
Alina Costache
1.070 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger