AcasăNewsSchimbarea schimbării la Legea veterinarilor

Schimbarea schimbării la Legea veterinarilor

Parlamentul a ajuns la concluzia că legea ce reglementează profesia de medic veterinar trebuie schimbată din nou. Mai exact, ceea ce a modificat acum 2 ani, schimbă acum ca să corespundă legislației comunicate în domeniu, dar alte interese au ghidat votul de acum 2 ani.

Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar a suscitat vii dispute, ultima sa modificare fiind operată în 2018, ca să scăpăm de o procedură de infringement ce se apropia de sancțiuni. Cu acea ocazie, unii parlamentari au adus și alte modificări, ce nu făceau parte dintre cele cerute de transpunerea legislației comunitare în dreptul intern. De remarcat, în domeniul sanitar veterinar nu există profesia de „farmacist”, așa cum se întâmplă în medicina umană, medicul veterinar ocupându-se de tot. Modul în care se comercializează medicamentele de uz veterinar este extrem de important, pentru că are relevanță asupra sănătății umane, cum sunt antibioticele, dar și pentru că se folosesc substanțe speciale, precum stupefiantele, care necesită o atenție deosebită.

De aceea, unele dintre cele mai importante modificări operate în 2018 se refereau la activitatea farmaciilor veterinare. Printre altele, până atunci, farmaciile veterinare funcționau doar în prezența unui medic veterinar; prin schimbările aduse, totul se putea face sub „coordonarea” unui medic veterinar. Mai exact, un medic putea supraveghea activitatea mai multor farmacii.

Modificările operate acum vin să schimbe astfel de situații care deschid calea unor nereguli sau abuzuri. Inițiatorii vor să înlăture posibilitatea ingerinței patronatului farmaciilor cu scopul de a maximiza profitul în detrimentul „aprovizionării sigure și de calitate cu medicamente”, se arată în Expunerea de motive.

Interesant este că aceeași parlamentari, care au votat în 2018, au promovat acum un proiect de act normativ prin care se revine la situația de dinainte.

Proiectul legislativ este ca și adoptat după ce a primit votul parlamenarilor din Comisia pentru Agricultură, urmând ca Raportul să fie supus votului plenului Camerei Deputaților.

Petre Moraru

author avatar
National
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger