AcasăNewsSchimbare majoră în contractul cu școala. S-a introdus „clauza Covid”!

Schimbare majoră în contractul cu școala. S-a introdus „clauza Covid”!

contractLuni, 14 septembrie, a sunat din nou clopoțelul în toate școlile din România.

Vești importante pentru părinții cu copii la grădiniță și la școală! Modelul de contract educațional pe care îl vor încheia cu unitatea de învățământ unde au copiii înscriși s-a modificat. A fost introdusă „clauza COVID”, prin care se obligă să nu trimită copilul cu simptome specifice infecției cu noul coronavirus.

Modelul s-a modificat prin aprobarea noului Regulament de Organizare și Funcționare a Intituțiilor de Învățământ – ROFUIP. Acest document îl înlocuiește pe cel aprobat în anul 2016 și se regăsește în anexa Ordinului de ministru nr. 5447/2020.

Ce prevede clauza Covid

Modificarea constă în introducerea unei clauze de prevenție a prezenței la școală a elevilor care pot fi infectați cu noul coronavirus, sau cu alte boli cu potențial infecțios. Așadar, nu ai voie să trimiți copilul la școală cu febră, tuse, dureri de cap!

A fost schimbată și clauza existentă privitoare la comportamentul părinților față de personalul școlii, informează edupedu.ro. Părintele sau tutorele elevului se obligă să asigure frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu și să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, până la finalizarea studiilor.

De asemenea, părintele prezintă documentele medicale solicitate la înscrierea copilului/elevului în unitatea de învățământ, în vederea menținerii unui climat sănătos la nivel de grupă/clasă pentru evitarea degradării stării de sănătate a celorlalţi copii/elevi din colectivitate/ unitatea de învățământ.

Părintele se obligă, prin semnarea contractului educațional să ia legătura cu educatoarea/învățătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul preşcolar/ profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/elevului.

Obligațiile părinților, prevăzute în contract

Contractul educațional 2020 a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației. Printre obligațiile actuale ale părinților, conținute de Contractul educațional 2020, se numără:

  • asigură frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, până la finalizarea studiilor;
  • trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
  • ia legătura cu educatoarea/învățătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul preşcolar/ profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/elevului;
  • răspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul şcolii, cauzate de elev;
  • prezintă un comportament civilizat în raport cu întregul personal al unităţii de învăţământ.

Vezi aici cum arată Modelul contractului educaţional!

author avatar
Andreea Vlad
211 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger