AcasăNewsSchimbare la admiterea în liceu. Ce devine primul criteriu de departajare

Schimbare la admiterea în liceu. Ce devine primul criteriu de departajare

sursa foto: romaniatv.net

Elevii care se pregătesc de examene importante în parcursul lor educațional – fie că e vorba de Evaluare Națională, fie de Bacalaureat – obișnuiesc ca, pe lângă timpul dedicat studiului, să arunce și câte un ochi pe deciziile oficialilor, pentru a afla dacă mai apar schimbări cu privire la aceste examene.

Mai nou, s-a aflat despre o modificare ce vizează admiterea în liceu. Și anume că media din gimnaziu devine primul criteriu de departajare la admiterea în liceu.

Media din gimnaziu înlocuiește nota la proba de limba română din Evaluarea Națională ca prim criteriu de departajare a candidaților la admiterea în liceu, anunță, miercuri, educatieprivata.ro.

Această modificare va intra în vigoare începând din anul 2024 și este inclusă în ordinul privind admiterea în liceu, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Iată ce prevede actul normativ:

„Prin excepţie de la prevederile art. 5 alin. (2) şi (4) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a- a VIII-a

b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;

c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;

d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;”

Ce anunța Ministerul în iulie

În 5 iulie acest an, Ministerul Educației anunța că ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024 este disponibilă AICI.

„Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, după afișarea rezultatelor finale la evaluarea națională, se afișează ierarhia județeană/ la nivelul municipiului București, în vederea admiterii la liceu.

Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale

nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale

nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul

media de absolvire a claselor V – VIII.”, preciza, la acea dată, Ministerul Educației.

author avatar
Andrei Coman
4.242 afisari

10 COMENTARII

  1. Primul criteriu la admiterea în licee… să știe tabla înmulțirii până la zece!…

  2. Era mai corect pe vremea mea, admitere la liceu, mediile din timpul anilor nu conteaza. Eu la un liceu de elita din oras, cu 7 la mate, stiam cat unul de 15 de la un liceu mai slabut. La examen se vede diferenta, ala mai bun trece.

  3. Admitere la Liceu cu examen individualizat. Fara mediile din anii I-VIII. Eu proveneam de la o scoala bunicica, eram printre primii 10 din scoala, dar, la examenul de intrare la Sf. Sava (fost N. Balcescu) am fost printre ultimii 13 din cca. 300 candidati. Bacalaureat la Sf. Sava ne-au altoit pe toti cu 7-8 max 9, dar am intrat din prima la Facultati 96% din absolventi, si restul de 4% urmatorul an. Nici un regim politic nu ne-a zdrobit, am obtinut toate victoriile. Asta era invatamantul la un Liceu de Top, inainte de 90′.

  4. O tampenie, nu poti judeca un elev de exemplu ca are 5 la sport ca nu poate si 6 la franceza ca atat pote. In schimb la mate 10 , romana 10, engleza 10, istorie 10 etc.
    in consecinta un elev care ia media 10 la examenul de capacitate poate sa nu intre la liceul unde doreste daca in clasa a 5 a avut 5 la muzica din diverse motive.
    este o cretinitate absoluta.
    nu asa se face performanta
    asa se vrea demotivarea elevilor si in consecinta se ajunge la Teoria conspiratiei … partidul ne vrea prosti.
    Or sa intre numai beizadelele pentru care parintii cotizeaza la toti profesorii pentru note de 10 pe linie in clasele 5-8.
    o modificare la o lege pentru a nu afecta ciclul gimnazial actual se face cu anul 2024 incepamnd cu primul ciclu de clasa a 5-a.

    SUNTEM CONDUSI DE TRADATORI , IDIOTI SI CRETINI CARE NU AU NICI O LEGATURA CU ROMANIA SI CU NEAMUL ROMANESC.

  5. Eu înțeleg prin examen că toți concurenții au ecelași start în aceleași condiții.
    Păi dacă soarta unui elev e pecetluită dinainte ce rost mai are acest examen!? unde clar unii sunt avantajați…
    Să vezi cum explodează șpaga pentru profesori! plus că elevii de la țară vor fi clar avantajați fiindcă e mai ușor pentru părinți să „aranjeze” notele.
    Eu, de exemplu, am făcut generala la Petru Groza și am fost în clasă cu fata ministrului Gaston Marin, plus alții cu părinți în CC. Ei aveau profesiri acasă la fiecare materie.
    Am avut în generală doar note mici că nu mă puteam compara cu ei. Am intrat la liceu printre primii 5 cu media peste 9,90.
    Pe vremea aia nu se ținea cont de media din generală, iar examenul era examen, iar lucrările erau cu adevărat secrete.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger