AcasăNewsSchimbare de planuri. Marea relaxare începe mai devreme. Explicațiile premierului Florin Cîțu

Schimbare de planuri. Marea relaxare începe mai devreme. Explicațiile premierului Florin Cîțu

mascaSchimbare de planuri. Marea relaxare începe mai devreme. Explicațiile premierului Florin Cîțu

Vești excelente pentru români! Din acest weekend, dispar o serie de restricţii din România, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Totul se datorează scăderii rapide a ratei de pozitivare, a precizat, la rândul său, premierul Florin Cîțu.

Astfel, s-a luat decizia renunțării la obligativitatea măștii în spațiile deschise, cu excepția zonelor aglomerate, și cea a ridicării restricțiilor de noapte începând cu 15 mai. Vestea este cu atât mai neașteptată cu cât în urmă cu câteva zile autoritățile spuneau că nu vor fi măsuri de relaxare înainte de 1 iunie.

Florin Cîțu: „Am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam”

Șeful Guvernului a explicat de ce au fost decise măsurile de relaxare mai devreme cu două săptămâni. „Am avut mai multe scenarii, am discutat și cu domnul președinte și am zis să extindem puțin indicatorii la care ne uităm și dacă vom avea rezultate mai bune la acești indicatori, vom lua măsurile mai devreme. A fost un cumul de factori, dar am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam.

Rata de pozitivare scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună. Avem deja, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie”, a spus Florin Cîțu la Digi 24.

El a precizat, însă, că deși au fost luate aceste măsuri de relaxare, oamenii trebuie să înțeleagă că suntem încă în pandemie și că trebuie continuată campania de vaccinare. „Am reușit să luăm această măsură mai repede pentru că românii au înțeles să se vaccineze. Dacă vrem să avem următoarele etape de relaxare trebuie să ne vaccinăm, altfel va fi mai grea revenirea la normalitate. Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât revenim mai repede la normalitate”, a spus premierul.

„Ceea ce am făcut acum este un pas spre revenirea la normalitate, pentru că am avut o campanie de vaccinare de succes şi avem indicatori care ne arată că suntem într-o perioadă bună, dar vom evalua permanent ce se întâmplă cu aceşti indicatori”, a adăugat el.

Andrei Baciu îndeamnă românii să se vaccineze

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat într-o postare pe Facebook că deși începând din acest weekend se relaxează o serie de măsuri, încă nu poate fi vorba de o revenire completă la viața normală. Baciu a lansat un îndemn la responsabilitate și le-a transmis românilor să meargă să se vaccineze.

„Cu cât numărul celor vaccinați este mai mare, cu atât vom avea mai puține restricții. Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită, însă facem pași importanți spre acest obiectiv. Vă îndemn ca de fiecare dată să fiți responsabili și să vă vaccinați!”, a scris acesta.

Ce se schimbă din acest weekend

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că prima etapă de relaxare a restricțiilor va avea loc chiar în acest weekend. Este vorba despre renunțarea la masca de protecție în aer liber, cu câteva excepții, și la restricțiile de circulație pe timp de noapte.

  • purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate (stații de autobuz, piețe, târguri);
  • se elimină carantina de noapte;
  • programul magazinelor revine la normal;

Ce se schimbă de la 1 iunie:

  • nunțile, botezurile și mesele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane.
  • Dacă vin doar persoane vaccinate și organizatorul garantează acest lucru, atunci se renunță la restricționarea numărului de participanți;
  • în sălile de sport se aplică aceeași regulă: numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, atunci numărul poate să crească.
author avatar
Andreea Vlad
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger