AcasăNewsSchema prin care, cu doar 300 de dolari, fentezi Fiscul cu sute...

Schema prin care, cu doar 300 de dolari, fentezi Fiscul cu sute de milioane de euro!

Pentru avantajele fiscale, pentru confidentialitatea structurii actionariatului si a transferurilor bancare, tot mai multi oameni de afaceri romani si-au deschis in ultimii ani companii tip offshore in Panama. Procedura nu este deloc greoaie, existand case de consultanta fiscala si avocati ce ofera in mod special aceste servicii. Nici costurile de infiintare nu sunt exagerate, acestea fiind intre 2.000 si 3.000 de euro. Iar timpul de infiintare este de doar 5 zile.

Pe langa avantajele fiscale, statul panamez ofera si discretie maxima

Odata infiintata firma, afaceristii descopera ca legislatia fiscala din Panama este un adevarat rai. Nu controale ale Fiscului, nu impozite cu retinere la sursa sau pe castiguri de capital, nu fiscalizare pe cifra de afaceri sau pe profit. Oricate milioane de euro sau dolari s-ar rula prin contul firmei offshore, impozitul este acelasi: 300 de dolari americani platiti catre guvernul panamez sub titlul unei taxe anuale de licenta! Mai mult, tranzactiile bancare ale firmei offshore, oricat de mari ar fi, nu atrag nici o verificare. Daca in Romania orice tranzactie ce depaseste o anumita valoare este raportata de banci catre Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in Panama, romanii cu firme pot transfera banii in orice alt cont fara a fi luati la intrebari.

Protejati de statul Panama, identificati de „National”

Până nu demult, singurul impozit anual plătit de un offshore statului panamez era de 250 de dolari. Acum e 300 de dolari

De fapt, ar fi si greu sa fie identificati, pentru ca legislatia panameza asigura in totalitate confidentialitatea informatiilor privind actionariatul real al unui offshore. De aceea, in cazul unor verificari, autoritatile romane nu dau de multe ori decat de asa-zisii fiduciari, actionari cu cetatenie panameza ce tin locul pe hartie adevaratilor proprietari. Asa ca, prin fudiciari sau cu actiuni la purtator, adevaratii posesori ai offshore-urilor sunt greu de identificat.  Daca nu cumva imposibil, caci in lipsa unui acord incheiat intre Panama si Romania, autoritatile noastre nu au aproape nici o putere.

În cinci zile, offshore-ul funcţionează cu acte în regulă

Si totusi exista si cateva “brese”: pentru un plus de siguranta sau din comoditatea de a nu utiliza tot timpul procuri certificate prin care sunt delegati de fiduciarii panamezi sa execute operatiuni in numele firmelor offshore ce de fapt le apartin lor, anumiti afaceristi romani s-au numit pe sine in posturile de conducere executiva si de reprezentare a companiilor detinute in Panama. Si nu sunt putini, investigatiile lansate de ziarul “National” identificand cateva sute de afaceristi romani detinatori de offshore-uri in Panama.

Falimente in tara, conturi umflate in Panama

Românii se ascund în spatele notarilor şi agenţilor fiduciari panamezi

Desigur, infiintarea unei astfel de firme nu reprezinta nici pe departe o incalcare a legilor romanesti. Doar ca, verificarile jurnalistice releva o stranie coincidenta: un procent covarsitor dintre afaceristii romani cu offshore-uri in Panama au falimentat in tara zeci si zeci de firme, lasand in urma lor gauri imense bugetelor de stat, bancilor de la care au contractat credite sau firmelor partenere de buna-credinta. Celalalt procent este constituit de afaceristii “de buna-credinta” care, pentru a evita eventuale anchete penale ale autoritatilor romane, si-au reglat astfel datele contabile incat, desi in tara firmele lor ruleaza poate chiar zeci de milioane de euro, profiturile anuale raportate abia le-ar ajunge sa petreaca un weekend la Mamaia. In schimb, se dovedesc mult mai generosi cu offshore-urile din Panama, pe care le alimenteaza indirect cu milioane de euro si dolari prin intermediul unor scheme financiare derulate prin Cipru, Olanda sau Monaco.

Ambele situatii vor fi prezentate pe larg de “National” intr-o campanie fara precedent in presa romaneasca.

Andrei Costache

 

author avatar
National
1.794 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger