AcasăNewsScenariul Charlie Hebdo se repeta in Copenhaga

Scenariul Charlie Hebdo se repeta in Copenhaga

Dupa atentatele din Paris, doua persoane au fost ucise, sambata, in capitala Danemarcii iar alte cinci au fost ranite. Atacurile au avut loc la un centru cultural si la o sinagoga. Potrivit politiei, autorul atacurilor a fost impuscat ieri dimineata.

Atacatorul s-ar fi inspirat din atentatele jihadiste din capitala Franţei

Primele focuri de arma au fost declansate la centrul cultural Krudttonden, unde avea loc o conferinta cu tema ”arta, blasfemie si libertate de expresie”, in omagiul victimelor redactiei Charlie Hebdo. Cateva ore mai tarziu, o sinagoga din centrul Copanhagai a fost tinta altor focuri de arma, in timp ce in cladire avea loc o ceremonie religioasa. La centrul cultural, realizatorul Finn Norgaard (55 de ani) a fost ucis in exteriorul cladirii. Trei politisti care asigurau securitatea au fost raniti de gloante. Doi dintre ei erau garzi de corp ai serviciilor de informatii daneze, care-l protejau pe controversatul artist Lars Vilks, care l-a caricaturizat pe Profetul Mahomed si care a organizat expozitia, potrivit LeMonde. La sinagoga, un barbat, atins in cap de mai multe gloante, a murit ieri. Dan Uzan (37 de ani), supraveghea accesul in sinagoga si a fost impuscat in fata cladirii. Doi politisti au fost raniti in urma tirului.

Ambasadorul Frantei: ”Sunt inca in viata”

Agresorul se afla în atenţia serviciilor daneze de informaţii

Zeci de persoane erau prezente la centrul cultural in momentul cand s-a deschis focul, a relatat Inna Sevcenko, activista Femen. In timp ce a luat cuvantul, a auzit focuri de arma, ”aproximativ 20 la numar”. Ambasadorul Frantei, Francois Zimeray, era si el prezent in calitate de orator principal. La orele 15.30, o persoana mascata a patruns in cladire dar nu a putut intra in sala propriu-zisa, unde accesul era filtrat de detectoare de metal, asa ca a deschis focul din afara. Politistii au ripostat iar atacatorul a fugit. ”Au tras din exterior. A fost aceeasi intentie ca la Charlie Hebdo, numai ca nu au reusit sa intre”, a declarat ambasadorul francez, care a trimis rapid pe Tweeter, din sala ”sunt inca in viata”.

Al-Qaida, ISIS…

Suspectul, surprins după prima crimă

Atacul nu a fost revendicat dar , potrivit politiei, Lars Vilks ar fi putut fi vizat. In 2007, el a desenat caricaturi cu Profetul Mahomed avand corpul unui caine, de atunci el fiind sub protectia politiei, primind amenintari in special de la ramura irakiana a Al-Qaida. Vehiculul utilizat de terorist (un VW Polo)  a fost gasit abandonat in cartierul unde se afla centrul cultural Krudttonden, politia urmarind ”un barbat de 25-30 de ani, de 1,85 m inaltime, constitutie atletica, aparent de origine araba” si oferind o fotografie a suspectului luata de pe camerele din inregistrarile camerelor de supraveghere, 20 de minute dupa ce a deschis focul. Ieri, politistii au informat ca suspectul a fost ucis in jurul garii cartierului Norrebo. Barbatul, asteptat sa revina la o adresa pusa sub observatie, a fost doborat in momentul in care a inceput sa traga asupra politistilor. Ieri dimineata, autoritatile nu au livrat nici o informatie cu privire la identitatea suspectului, afirmand doar ca  primele elemente lasa sa se inteleaga ca a actionat ”inspirat” de ideologia unor organizatii ca ISIS. Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a afirmat ca este vorba de un ”atentat terorist”.

MAE condamna crimele

”MAE condamna cu fermitate atacurile teroriste din Danemarca, comise in cursul zilei de ieri, si transmite condoleante familiilor celor care si-au pierdut viata in urma acestora(…)”Asemenea atacuri de o gravitate deosebita si lipsite de orice justificare ne intaresc si mai mult angajamentul de a lupta impotriva terorismului international si a extremismului. In aceste momente dificile, exprim, in numele meu si al Ministerului Afacerilor Externe, solidaritatea fata de Danemarca si poporul danez”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Alerta terorista in Germania

Orasul Braunschweig (Saxonia Inferioara) a anulat un carnaval prevazut, ieri, din cauza ”unei amenintari specific de atac islamist”, a anuntat politia. Defilarea carnavalului, prevazuta la ora 12.20, a fost interzisa urmare a unor informatii furnizate ”de surse ale securitatii statului”, potrivit politiei. Decizia anularii festivitatilor, cele mai mari de acest fel din nordul Germaniei, a fost luata de primarul Ulrich Markurth. Interdictia nu are legatura cu atacurile din Copenhaga, a afirmat unul din sefii politiei, Michael Pientka.

author avatar
Tudor Borcea
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger