AcasăNewsScenariu sumbru pentru România: Dispare zăpada și vin tornadele

Scenariu sumbru pentru România: Dispare zăpada și vin tornadele

Climatologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) susțin că nici în februarie nu va ninge. Conform previziunile pentru următorii ani, în România zăpadă va mai fi doar la altitudini înalte, iar vara se vor înmulți tornadele.

Luna ianuarie se preconizează a fi cea mai caldă din ultimii 40 de ani în România. Mai mult de atât, nici în luna februarie nu se anunță schimbări majore de temperaturi și precipitații, ultimele prognoze arătând că nici luna viitoare nu va ninge. ”În următoarele săptămâni vor fi ploi neînsemnate cantitativ, ninsori și lapoviță la munte și ceva condiții de polei în Centru și Nord-Vest. Luna ianuarie ar putea fi cea mai caldă din 1980 încoace. În ultimii ani avem o frecvență crescută a lunilor de iarnă cu temperaturi mai ridicate decât norma din deceniile precedente și lucrul acesta este clar legat de schimbarea climei. Pentru februarie nu se arată o schimbare esențială, în sensul de a a avea o răcire foarte accentuată, cu un strat de zăpadă, deși ar fi benefice precipitațiile pentru că apa din sol nu este la cote prea bune, mai ales în regiunile agricole. Mai sunt însă lunile de primăvară, când sunt șanse să plouă și atunci vom vedea ce se întâmplă. Sistemul atmosferic este însă foarte complex și poți avea surprize pe care nu le poți vedea cu mult timp înainte. Tipul de iarnă din România se schimbă, asta este clar, deși pentru a face sinteze climatice avem nevoie de cel puțin trei decenii. Dar putem observa din ultimele trei decenii, comparativ, că avem temperaturi medii în lunile de iarnă, mai ales în ianuarie, sensibil mai mari. Modificările se vor accentua, va fi o modificare inclusiv în modul în care se manifestă iarna. Statistic vorbind, numărul de ierni calde va fi din ce în ce mai mare în anii care vin și chiar în deceniile care vin”, ne-a declarat Roxana Bojariu, șef Secție Climatologie de la ANM.

Dezastru în zonele de munte

Climatologii atrag atenția că episoadele violente de precipitații care se vor manifesta vara vor afecta în special zonele de munte, unde pădurile au fost distruse. ”Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem, cei doi mari piloni ai acțiunii climatice sunt reducerea emisiilor cu efect de seră și adaptarea la ceea ce am schimbat deja în sistem. Avem de-a face cu o schimbare destul de rapidă, iar în deceniile care vin vom avea răspunsutri climatice destul de puternice. Pentru România cel mai sumbru scenariu este o creștere a temperaturii în toate anotimpurile, mai accentuată vara și iarna, și evident valuri de căldură vara cu perioade mari, cu intensitate mare, combinate cu perioade de instabilitate, ceea ce înseamnă furtuni puternice cu precipitații care cad abundent în perioade scurte de timp și foarte localizat, inclusiv cu generarea de tornade. În lunile de vară se va accentua tendința de aridizare, cu secetă extinsă. Precipitațiile intense vor fi mult mai accentuate în zonele de munte, cum sunt Munții Apuseni, Vestul Carpaților Meridionali, Nordul Carpaților Orientali, iar aici este o mare problemă pentru că acolo am și pus la pământ pădurea care ar fi putut să ne ajute în minimizarea efectelor intensității crescute a precipitațiilor. Zăpada va fi din ce în ce mai rară, mai ales la câmpie, în zonele joase și condițiiloe de zăpadă pe care le știam noi acum câteva decenii se vor păstra într-o oarecare măsură doar la altitudini din ce în ce mai mari”, ne-a mai precizat șeful Secției de Climatologie a ANM, Roxana Bojariu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.309 afisari

3 COMENTARII

  1. Super-oferta: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de email: genete458@gmail.com

  2. Na in viitor romania va avea si tornade f5 ☹ mai ales in zona munteniei au cam inceput sa fie condiții și se poate sa avem in viitor posibil un f5

    • O sa vânăm tornadele. Anarhistii, anticapitalistii, socialistii si ecologistii fanatici se vor bucura.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger