AcasăNewsScandalul DSK: Teoria complotului loveste Palatul Elysee

Scandalul DSK: Teoria complotului loveste Palatul Elysee

Cine l-a anuntat pe presedintele Sarkozy de arestarea lui Dominique Strauss-Kahn pe 14 mai? Si in cine scop? Hotelul Sofitel si proprietarul hotelului, Grupul francez Accor, sunt aratate cu degetul.

Ministrul de Interne spune ca „totul este absolut normal”. „Ca un mare lant hotelier francez sa informeze autoritatile franceze ca a avut loc arestarea unei personalitati mondiale de prim plan, care este francez, asta mi se pare absolut normal”, a declarat luni dimineata Claude Gueant pentru canalul France 2. O iesire la rampa pentru a incerca sa stinga incendiul iscat odata cu eliberarea-surpriza a lui DSK.

Fitilul a fost aprins duminica de Francois Loncle, deputat socialist din regiunea Eure. „Nu e totul clar in comportamentul sefilor de la Sofitel si de la grupul Accor. Se poate sa fi existat conexiuni intre Grupul Accor, inainte sau dupa afacere, si poate anumite oficine franceze”, a declarat acest apropiat al fostului director FMI pentru France Info. Cu alte cuvinte, scrie Le Point, parlamentarul acuza grupul francez – proprietar al hotelului din New York unde s-ar fi derulat presupusul viol al lui DSK – ca a jucat un rol determinant in arestarea lui Strauss-Kahn pe 14 mai.

Un alt apropiat al lui DSK, vicepresedinta socialista a consiliului regional Ile-de-France Michelle Saban a mers si mai departe, vorbind de un „atentat politic”. „Comisarul de politie din New York a fost decorat de Nicolas Sarkozy„, a declarat ea pentru RCJ (Radioul Comunitatii Evreiesti), referindu-se la Ray Kelly, seful politiei newyorkeze, responsabil de arestarea lui Strauss-Kahn. In septembrie 2006, Sarkozy, pe atunci ministru de Interne, ii inmanase lui Kelly Legiunea de Onoare.

Valul de acuzatii a impins duminica seara Grupul Accor sa rupa tacerea. „Conducerea grupului Accor dezminte categoric afirmatiile la adresa sa si care lasa sa se inteleaga ca ar fi intervenit in vreun fel sau altul in derularea sau tratamentul acestei afaceri. Aceste informatii sunt fara fundament si ar putea fi considerate defaimatoare”, a reactionat grupul. Contactat luni dimineata, Accor a refuzat sa declare mai multe. Aceeasi conduita a fost adoptata si de Ministerul de Interne. „Domnul Loncle, doamna Saban insinueaza, nu afirma nimic”, a apreciat ministrul Gueant. „Ori domnul Loncle are niste acuzatii de facut si atunci sesizeaza justitia, ori mai bine tace. Aceste acuzatii sunt odioase”.

Marea problema a timing-ului

Intrebarile legate de „timing” si de transmiterea informatiei ridicate de Francois Loncle sunt extrem de interesante. „Cui de la Paris au telefonat oamenii de la Hotelul Sofitel? Sefului Directiei de Informatii Speciale? Ce i-au spus? La ce ora din acea faimoasa noapte de 14 mai au telefonat?”, a intrebat Francois Loncle.

Claude Gueant da sigurari ca a fost anuntat „putin dupa 12.30 „, in noaptea de 14 spre 15 mai de catre directorul sau de cabinet care, el insusi, ar fi fost anuntat de Coordonatorul serviciilor de informatii de la Presedintie, Ange Mancini. Acesta, potrivit unei surse apropiate afacerii, ar fi aflat de arestarea lui DSK pe la 23.45, adica la o ora dupa ce faptele au avut loc, direct de la Grupul Accor. Ce a pazit reprezentanta consulara franceza de la New York? Mai ales ca vestea circula pe Twitter de la 22.59. Jonathan Pinet, aflat la originea primului mesaj pe aceasta tema, spunea ca a aflat de la un „prieten” care lucreaza la… Sofitel.

Nicolas Sarkozy, la randul sau, nu ar fi aflat despre arestarea lui DSK decat duminica dimineata. Mai multe surse de la Elysee au declarat atunci ca seful statului a mers la apartamentul sau catre ora 23.30, adica cu un sfert de ora inainte ca presedintia sa fie pusa a curent. Colaboratorii sau au declarat ca au decis sa nu il deranjeze.

author avatar
Adrian Patrusca
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger