AcasăNewsScandalul din jurul ASF continuă. Pandele, vicepreședinte COTAR: O singură firmă de...

Scandalul din jurul ASF continuă. Pandele, vicepreședinte COTAR: O singură firmă de asigurări are mai multe reclamații decât toată Germania

Apar primele reacții la răspunsul furnizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după ce a fost acuzată, între altele, că gestionează o schemă Ponzi în asigurări.

Florin Pandele, proprietarul grupului de service-uri Autocar și unul dintre vicepreședinții organizației patronale din domeniul transporturilor COTAR, vede demersul ASF fals și plin de infatuare și îl compară cu scuzele unui elev repetent care încearcă să se „laude că a luat nota 4, nu nota 2”.

Florin Pandele, recent numit și vicepreședinte al COTAR este primul care reacționează la afirmațiile ASF, încercând să aducă argumente care să arate că Autoritatea nu face decât să își ascundă incapacitatea de a supraveghea piața asigurărilor și de a evita abuzurile firmelor care vând RCA.

Redăm mesajul transmis de Pandele:

” Părinții m-au învățat că infatuarea și prostia merg mână-n mână. Atunci când niste oameni numiți politic în funcții publice cu salarii de 20.000 de Euro pe luna se lauda cu performante precum: – A crescut numărul de reclamații de la 10 0000 la 25 000 într-un singur an. Este ca un elev care se scuză părintelui că a luat nota 4 și nu 2 dar tot repetent a rămas. Când în Germania, la 80.000.000 de polițe de asigurare, de zece ori mai multe ca în România, ai doar 30 ( treizeci ) de reclamații RCA / lună față de 2000/ lună înregistrate la ASF și nimic nu se întâmplă trebuie ca cineva să se sesizeze. O singură companie de asigurări din România are astăzi reclamații lunare de 50 de ori mai multe decât toate reclamațiile pe RCA primite în piața din Germania(nr: cele mai multe petiții la ASF sunt primite pe numele Euroins) – Firmele de asigurări sunt solvabile și bine supravegheate în condițiile în care în luna aprilie ai amendat o firmă tocmai pentru că “măsluia” rezerva de daună, pentru a raporta îndeplinirea indicatorilor minimi de lichiditate, asta după ce tot tu, ASF, ai dat nenumărate comunicate de presă și ai zis că firma respectivă este solidă și respectă toate normele?
-Deși sunt indicii clare că datele financiare raportate de către marii vânzători de RCA către ASF sunt nerealiste, ASF în loc să efectueze auditarea financiară a pieței de asigurări (BSR), decide să amâne cu cel puțin un an auditarea firmelor așa-zis supravegheate sub pretextul transmiterii coronavirusului, ca și cum nu ar fi putut fi analizate rapoarte decât stând efectiv la sediul unei firme. ASF uitâ că în anul 2020, printr-o conexiune VPN securizată și conectată la aplicațiile informatice ale asigurătorilor ai putea realiza un audit financiar, cu un minim de contact direct? Așa, mai trece un an, șefii ASF mai încasează câteva sute de mii de euro salarii și speră să își încheie mandatul și în funcție de contextul politic. – ASF recunoaște că nu a respectat dispozițiile Decretului privind instituirea stării de urgentă și a decis să închidă principalul canal on line (email) prin care veneau 70% dintre petiții, în condițiile în care Decretul te obliga să asiguri mijloace on line de comunicare. La orice instituție, dacă dai un singur telefon chiar și anonim se ia în considerare și se verifică. La ASF afirm cu tărie că peste 50% din păgubiți sunt împiedicați să facă o petiție pentru că nu u pregătire tehnică și apaaraturaa necesară pentru îndeplini formalitățile impuse de instituție. Este mult mai ușor să faci un dosar de instanță decât o reclamație la ASF. Dovada? Sunt 25.000 de petiții la ASF pe anul 2019 și 100.000 de dosare în instanță.

– Când te lauzi că ai dat mai multe avertismente decât amenzi, iar valoarea anualĂ a amenzilor aplicate pieței de asigurări reprezintă 766 000 lei, adică mai puțin decât venitul anual al doamnei prim vicepreședinte Doina Dascălu , trebuie ori să nu ai discernământ, ori să iți dorești să fii demis cât mai repede de către Parlamentul României. Când te fălești public cu aceste rezultate dezastruoase, răsplătite cu salarii de zeci de mii de euro , este clar că NU vorbim despre o instituție cu “bună reputație”, așa cum se autodefinește ASF”. – Nu în ultimul rând ASF nu a răspuns la cele mai importante întrebări puse de C.O.T.A.R. Oare de ce? C.O.T.A.R, prin vocea președintelui Vasile Ștefănescu va aduce lămuriri punctuale la ce a spus dar mai ales la ce nu a spus ASF.”

author avatar
Andrei Coman
680 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger