AcasăNewsElevii intră în GREVĂ JAPONEZĂ! Bursele școlare, sursa nemulțumirilor

Elevii intră în GREVĂ JAPONEZĂ! Bursele școlare, sursa nemulțumirilor

Scandalul burselor. Se anunță GREVĂ JAPONEZĂ în rândul elevilor din șase județeScandalul burselor. Se anunță GREVĂ JAPONEZĂ în rândul elevilor din șase județe (sursa foto: Facebook/Ministerul Educației)

După ce zilele trecute mai mulți elevi au venit în fața sediului Ministerului Educației, pentru a-și face cunoscute nemulțumirile față de modificarea criteriilor de acordare a burselor (VEZI AICI), iar Sorin Cîmpeanu a venit cu explicații pe acest subiect (VEZI AICI), s-a aflat că subiectul pare departe de a se fi încheiat. Mai nou, s-a aflat că se anunță grevă japoneză în rândul elevilor din mai multe județe.

Veștile au fost transmise prin intermediul unui comunicat de presă venit, luni, 10 ianuarie, de la Asociația Elevilor din Constanța. S-a aflat că Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) anunţă că în săptămâna 10-16 ianuarie, elevii vor organiza o grevă japoneză în semn de protest faţă de tăierea burselor.

Ce presupune protestul

Și că luni, 10 ianuarie, elevii din mai multe licee din șase județe ale țării au început o grevă japoneză, faţă de schimbările criteriilor de acordare a burselor.

Ce presupune asta? Elevii vor purta de braț, în timpul orelor de curs, o banderolă albă, „pentru a protesta faţă de modificarea abuzivă a criteriilor de acordare a burselor”.
„În urma protestului organizat de asociaţiile de elevi, Ministerul Educaţiei a declarat faptul că nu va modifica înapoi criteriile de acordare a burselor. În acest sens, asociaţiile de elevi vor continua cu acţiuni, lansând o petiţie şi începând o grevă japoneză, precum şi vor acţiona în instanţă ordinul respectiv.

Îndemnăm toţi elevii care îşi vor pierde bursa în urma modificărilor aduse, precum şi elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, se transmite într-un comunicat al Asociației Elevilor din Constanța, citat de Mediafax.

De altfel, încă de duminică seară, 9 ianuarie, cei de la Asociația Elevilor din Constanța criticau, pe Facebook, decizia privind modificarea criteriilor de acordare a burselor. „Bursele școlare sunt un drept fundamental al elevilor pe care Ministerul Educației s-a gândit să îl modifice după 10 ani. Criteriile de acordare ale burselor au fost stabilite de un deceniu, iar în urmă cu câteva zile cei din fruntea Ministerului au decis să le schimbe peste noapte, din pix. Astfel, sute de mii de elevii rămân fără bursă din cauza unei decizii luate fără consultare și fără a fi gândită înainte”, transmitea sursa citată.

De asemenea, după protestul din 6 ianuarie, din fața sediului ministerului condus de către Sorin Cîmpeanu, reprezentanții Asociației Elevilor din București și Ilfov au transmis un mesaj amplu pe tema nemulțumirilor apărute pe subiectul burselor.

Redăm în cele ce urmează, integral, postarea AEBI:

„Astăzi, 06.01.2022, Asociația Elevilor din București și Ilfov, împreună cu Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Timiș și Asociația Elevilor din Constanța au protestat în fața Ministerului Educației cu privire la bursele școlare.
📌Bursele sunt extrem de importante pentru elevi, iar mărirea pragului de acordare va lăsa fără burse peste 400.000 de elevi.
➡️Suntem de părere că Ministerul Educației nu prioritizează deloc și nu se gândește niciodată la elevi și beneficiul acestora.

‼️Astfel, dacă analizăm succint situația, putem constata că un elev care se menține constant la media 9,5 de exemplu, nu a realizat un progres precum unul care de la media 7,5 obține media 8,5, iar atunci ne punem întrebarea de ce să nu recompensăm elevii și de ce să nu acordăm bani pentru educația lor?
📌Banii pentru burse sunt extrem de utili și importanți pentru elevi, iar Asociațiile de Elevi sunt aici pentru a se asigura că aceștia beneficiază de acest drept.
📣Menționăm că astăzi a avut loc o discuție cu Reprezentanți ai Ministerului care nu s-a finalizat cu concluzii, iar opiniile elevilor nu au fost ascultate.
➡️Astfel, AEBI împreună cu celelalte Asociații de Elevi vor demara un proces în instanță în acest sens, pentru ca bursele să fie acordate în favoarea beneficiarului direct al educației.”

Nemulțumirile în rândul elevilor au pornit încă de zilele trecute. Totul după ce, s-a aflat de modificarea criteriilor de acordare a bursei de merit, respectiv de creșterea pragului de la 8,5 la 9,5. „Marți, 4 ianuarie a.c., a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de 8.5, cum era anterior.

Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse”, acuzau, încă din 5 ianuarie, cei de la Asociația Elevilor din București și Ilfov.

369 afisari

3 COMENTARII

  1. Cei peste 400000 de elevi sa pună mana pe carte ,sa-si mărească media și sa aibă dreptul la bursa.

    • Era un stimul pentru a invata si a lua note bune.
      Cum nu toti sunt supradotati, celilalti nu vor mai avea chef sa mai ajunga la 8.60.
      Oricum trec clasa, zic ei.
      Dar statul ar trebui sa verifice in ce conturi sw scurg banii pentru alocatiile elevilor dupa 18 ani.
      Unii au terminat liceul fara sa mai primeasca nimic.
      Si sunt multi copii in cazul asta.

  2. Le au furat pur si simplu banii multor copiiii care chiar muncesc sa ajunga la o medie buna si uite asa mai distruge din educatie fara scrupule politucii care ingrasa conturi de onegheuru si alte entitati bune la nimic si ia drepturile copiiilor!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger