AcasăNewsScandalul bebeluşilor modificaţi genetic

Scandalul bebeluşilor modificaţi genetic

Autoritaţile din China a ordonat deschiderea unei anchete pentru a verifica afirmaţiile unui om de ştiinţa chinez care a anunţat ca a creat primii bebeluşi modificaţi genetic din lume, un experiment şocant cu implicaţii medicale şi etice.

„Am solicitat autoritaţilor sanitare din provincia Guangdong sa deschida imediat o ancheta amanunţita pentru a stabili faptele”, a transmis Comisia Naţionala de Sanatate. Scandalul a fost starnit dupa ce He Jiankui, profesor la o universitate din Shenzhen, in sudul Chinei, a anunţat intr-un videoclip difuzat luni pe platforma YouTube naşterea „in urma cu cateva saptamani” a doua gemene al caror ADN a fost modificat pentru ca acestea sa nu poata fi infectate cu HIV.  Gemenele, numite „Lulu” si „Nana”, s-au nascut dupa o fecundare in vitro, plecand de la embrioni modificati inainte de implantarea lor in uterul mamei. Anunţul  lui Jiankui a fost catalogat de Peste 100 de oameni de ştiinţa chinezi, in special biologi şi medici, drept o nebunie, un act periculos şi iresponsabil care da „o mare lovitura reputaţiei globale şi dezvoltarii cercetarii biomedicale in China”. Ideea profesorului este “monstruoasa”, a reacţionat presa britanica, deoarece editarea genetica este interzisa in majoritatea tarilor.

Experimentul a provocat o unda de şoc in lumea medicala

Mai mult, experimentul lui Jiankui nu a fost verificat şi de alţi cercetatori şi nu a fost publicat intr-o revista de specialitate, prin urmare lumea ştiinţifica este pusa in faţa unei auto-proclamate premiere medicale. Editarea genetica ar putea ajuta la evitarea multor boli, prin stergerea si inlocuirea la nivel molecular a embrionilor cu probleme, sau prin modificarea lor. Insa oamenii de stiinta se feresc de acest procedeu, de frica sa nu fie afectat acel individ dar si generatiile viitoare care ar urma sa mosteneasca acele gene modificate. „Inteleg ca munca mea este controversata, dar cred ca familiile au nevoie de aceasta tehnologie si sunt dispus sa primesc criticile”, spune He Jiankui.  „Modificarea genetica este in continuare in faza de experiment si este asociata cu mutatii, capabile sa duca la probleme genetice la inceputul si la finalul vietii, inclusiv la dezvoltarea cancerului. Acest experiment a expus copii sanatosi la editarea genetica fara niciun beneficiu real. Daca este adevarat, experimental este monstrous”, a explicat profesorul Iulian Savulescu de la Universitatea Oxford.

author avatar
Andrei Coman
269 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger