Cauta

Scandal politic in Canada

Premierul Justin Trudeau refuza sa demisioneze, dupa ce guvernul sau a fost acuzat ca s-a implicat in evitarea unui proces al grupului canadian SNC-Lavalin, implicat intr-un scandal de coruptie in Libia, exercitand presiuni asupra fostului ministru al Justitiei din Canada, Jody Wilson-Raybould.

Sfanta spaga protejata si la case mai mari

Trudeau a declarat  ca el si staff-ul sau au actionat corect si ca cetatenii canadieni isi vor spune cuvantul in aceasta privinta la alegerile federale din octombrie. Wilson-Raybould, prezenta in fata comitetului de justitie, a precizat  ca presiunea pusa asupra ei a inclus si „amenintari voalate” daca nu se va conforma. „Am fost tinta unor eforturi consistente si sustinute ale mai multor oameni din guvern de a se implica politic in rolul meu de procuror general al Canadei intr-un mod nepotrivit”, a afirmat ea. Wilson-Raybould a facut referire si la o intalnire cu Trudeau, in care prim-ministrul a afirmat ca este ingrijorat de problema locurilor de munca oferite de SNC Lavalin in provincia Quebec si i-a cerut „sa ajute” in acest caz. „Te implici politic in rolul meu de procuror general? Nu te-as sfatui sa faci asta”, isi aminteste ea ca a raspuns. „Nu, nu, nu, trebuie doar sa gasim o solutie”, ar fi afirmat Justin Trudeau.

Pe unde scoate camasa administratia Trudeau ?

Cabinetul sefului guvernului ar fi facut presiuni( fara rezultat) asupra ministrului pentru a interveni ca procurorii sa incheie un acord amiabil cu gigantul canadian SNC-Lavalin (unul din cele mai puternice grupuri de inginerie si constructii din lume), prin care s-ar fi evitat un proces in schimbul unei amenzi. Compania-mama a grupului SNC-Lavalin, precum si filialele sale de constructii si de dezvoltare internationala, sunt sub ancheta de patru ani pentru ‘corupere de agenti publici straini’ si pentru ‘frauda’. SNC-Lavalin le-a inmanat unor functionari si demnitari libieni 48 milioane de dolari canadieni (32 milioane de euro) ‘pentru a-i convinge pe acestia sa-si foloseasca pozitiile pentru a influenta actiunile sau deciziile’ guvernului libian. Faptele incriminate s-ar fi produs intre anii 2001 si 2011, pana la inlaturarea fostului dictator libian Muammar Gaddafi. Scandalul a devenit cea mai mare criza a administratiei Trudeau,   premierul este somat de opozitie sa clarifice acest caz, iar primele comentarii publice ale lui Wilson-Raybould au venit dupa ce liderul conservatorilor, Andrew Scheer, a cerut ca Justin Trudeau sa ridice secretul profesional care il protejeaza pe fostul ministru al justitiei pentru ca acesta sa poata prezenta versiunea proprie asupra faptelor.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version