AcasăNewsScandal politic in Canada

Scandal politic in Canada

Sfanta spaga, protejata si la case mai mari

Premierul Justin Trudeau refuza sa demisioneze, dupa ce guvernul sau a fost acuzat ca s-a implicat in evitarea unui proces al grupului canadian SNC-Lavalin, implicat intr-un scandal de coruptie in Libia, exercitand presiuni asupra fostului ministru al Justitiei din Canada, Jody Wilson-Raybould.

Sfanta spaga protejata si la case mai mari

Trudeau a declarat  ca el si staff-ul sau au actionat corect si ca cetatenii canadieni isi vor spune cuvantul in aceasta privinta la alegerile federale din octombrie. Wilson-Raybould, prezenta in fata comitetului de justitie, a precizat  ca presiunea pusa asupra ei a inclus si „amenintari voalate” daca nu se va conforma. „Am fost tinta unor eforturi consistente si sustinute ale mai multor oameni din guvern de a se implica politic in rolul meu de procuror general al Canadei intr-un mod nepotrivit”, a afirmat ea. Wilson-Raybould a facut referire si la o intalnire cu Trudeau, in care prim-ministrul a afirmat ca este ingrijorat de problema locurilor de munca oferite de SNC Lavalin in provincia Quebec si i-a cerut „sa ajute” in acest caz. „Te implici politic in rolul meu de procuror general? Nu te-as sfatui sa faci asta”, isi aminteste ea ca a raspuns. „Nu, nu, nu, trebuie doar sa gasim o solutie”, ar fi afirmat Justin Trudeau.

Pe unde scoate camasa administratia Trudeau ?

Cabinetul sefului guvernului ar fi facut presiuni( fara rezultat) asupra ministrului pentru a interveni ca procurorii sa incheie un acord amiabil cu gigantul canadian SNC-Lavalin (unul din cele mai puternice grupuri de inginerie si constructii din lume), prin care s-ar fi evitat un proces in schimbul unei amenzi. Compania-mama a grupului SNC-Lavalin, precum si filialele sale de constructii si de dezvoltare internationala, sunt sub ancheta de patru ani pentru ‘corupere de agenti publici straini’ si pentru ‘frauda’. SNC-Lavalin le-a inmanat unor functionari si demnitari libieni 48 milioane de dolari canadieni (32 milioane de euro) ‘pentru a-i convinge pe acestia sa-si foloseasca pozitiile pentru a influenta actiunile sau deciziile’ guvernului libian. Faptele incriminate s-ar fi produs intre anii 2001 si 2011, pana la inlaturarea fostului dictator libian Muammar Gaddafi. Scandalul a devenit cea mai mare criza a administratiei Trudeau,   premierul este somat de opozitie sa clarifice acest caz, iar primele comentarii publice ale lui Wilson-Raybould au venit dupa ce liderul conservatorilor, Andrew Scheer, a cerut ca Justin Trudeau sa ridice secretul profesional care il protejeaza pe fostul ministru al justitiei pentru ca acesta sa poata prezenta versiunea proprie asupra faptelor.

author avatar
Andrei Coman
254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger