AcasăNewsScandal pe Coasta de Azur: miliardarii și-au tras propriul centru de testare...

Scandal pe Coasta de Azur: miliardarii și-au tras propriul centru de testare COVID-19

Saint-Tropez, Franța: „Cei foarte bogați”, a scris F. Scott Fitzgerald, „sunt diferiți de tine și de mine”. Rareori această afirmație a fost atât de clară în timpul strategiilor de autoizolare.

Unele persoane se ascund în buncăre de ultimă generație. Unii au închiriat vile  pe litoral pentru a se distra pe toată durata carantinei. În Grenadine, mogulul divertismentului David Geffen a postat imagini pe Instagram de pe megaiahtul său de 130 de metri, Rising Sun, sperând că “toată lumea rămâne în siguranță”. Și pe  Riviera franceză – una dintre  destinațiile preferate de vară ale lui Geffen – un complex al unora dintre cei mai bogați oameni din lume are propriul site de testare foarte… privat.

Amplasată în Les Parcs de Saint-Tropez – unde dețin proprietăți luxoase președintele grupului de lux LVMH Bernard Arnault, proprietarul lui Ritz Paris, Mohamed al-Fayed și magnatul  oțelului Lakshmi Mittal – unitatea medicală este dotată cu aparatură de ultimă oră și laborator pentru a prelua și prelucra mostre de la rezidenți și prieteni, potrivit   ziarul regional, Var-Matin, care a relatat că de organizare s-a ocupat președintele asociației Les Parcs, Jean-Louis Oger, un  bogat farmacist-antreprenor ce deține mai multe clinici și laboratoare în sudul Franței. Cititorii au condamnat în mare măsură acest “centru clandestin”, ca fiind încă un exemplu de inegalitate socială, de inspirație a protestelor Vestelor Galbene, mișcare care a bântuit Franța de la sfârșitul anului 2018.  O Franță care numără deja mai mult de 19.700 de decese în pandemie, iar  majoritatea spitalelor publice sunt copleșite de  pacienți. Testele sunt de scurtă durată sau sunt complet inaccesibile. Un medic a declarant sub protecția anonimatului că „nu este normal” ca o unitate de screening privat să aibă acces la aceste teste atunci când un spital nu are. La o jumătate de oră de mers cu mașina de la Les Parcs, un laborator din Sainte-Maxime are teste de coronavirus, iar Oger a spus că a sfătuit vecinii să meargă acolo dacă se tem că sunt infectați. Atunci când i s-a comunicat că spitalul Saint-Tropez nu are niciunul, el a răspuns: „Nu este problema mea”.  Les Parcs de Saint-Tropez a fost fondată în 1951, printre faimoșii și privilegiații rezidenți se numără și Ivana Trump, Naomi Campbell, Elton John și Prințul Andrew. Nu se știe dacă comunitatea a avut cazuri confirmate de covid-19. Întrucât locul de testare se află pe proprietate privată, este în afara jurisdicției municipalității. Oficiul regional de sănătate Provence-Alpes-Cte Azur din Marsilia este „conștient de testare”, indiferent de felul în care ar fi acesta, a menționat purtătorul de cuvânt, Brigitte Lopresti, precizând că  „Există norme de respectat și le-am dat condiții pe care ar trebui să le respectăm. Dar este o reședință privată și nu știm ce se întâmplă.” C’est la vie, c’est la pandemie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
963 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Proprietate privată in afara jurisdictiei municipalitatii”,adică stat in stat.Un fel de ayahuasca de Franța. C’est la vie,c’est la pandemie.Oh! C’est amusant!88

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger