AcasăNewsScandal pe Berea Ciuc: ungurii fac spume

Scandal pe Berea Ciuc: ungurii fac spume

Guvernul conservator de la Budapesta s-a lansat intr-o polemica cu accente identitare si critica gigantul olandez Heineken, pe care-l acuza ca este nedrept si antiunguresc dupa ce a castigat un proces contra companiei care produce in Harghita berea artizanala Igazi Csiki Sor – Adevarata bere de Ciuc.

Procesul a inceput in 2012, iar, la final de ianuarie, Curtea de Apel Targu-Mures a decis interzicerea folosirii marcii Igazi Csiki Sor, oprirea productiei si, intr-un interval de 30 de zile, distrugerea oricarui material care promoveaza sau contribuie la fabricarea produsului Igazi Csiki Sor. Despre Igazi Csiki Sor olandezii spuneau ca are un nume mult prea apropiat de berea Ciuc vanduta de ei in Romania. Reprezentantii fabricii din Sancraieni Ciuc se plang de faptul ca peste 140 de oameni vor ramane fara un loc de munca si invoca faptul ca la o curte de arbitraj europeana au obtinut o sentinta favorabila lor, o sentinta care a fost desfiintata de Justitia din Romania. Vinerea trecuta, compania care produce berea a schimbat si numele paginii de Facebook din Igazi Csiki Sor in Tiltott Igazi Sör.

Ungurii nu, si nu

Seful de cabinet al premierului Orban, Janos Lazar, a acuzat Heineken ca a avut o atitudine „nedreapta, nedemna si antiungureasca”. El a indemnat oamenii sa boicoteze produsele Heineken, alaturandu-se apelului lansat de partidul de extrema dreapta Jobbik. „Toti ungurii trebuie sa se uneasca impotriva acestei companii”, spune acesta. De asemenea, organizatorii unui festival de muzica heavy-metal au anuntat ca nu vor vinde si marca Soproni, fiindca apartine grupului olandez. De altfel, Guvernul Viktor Orban, la putere din 2010, a alimentat in acesti ani in mod regulat sentimentele identitare ale populatiilor maghiarofone din tari precum Slovacia, Serbia, Croatia si Ucraina. Nu mai vorbim despre Romania…

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.843 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger