AcasăNewsScandal la Spitalul Foişor din Capitală. Arafat și Voiculescu își pasează vina....

Scandal la Spitalul Foişor din Capitală. Arafat și Voiculescu își pasează vina. Unul a emis ordinul, celălalt l-a avizat!

Situaţie revoltătoare, vineri seară, la Spitalul de Ortopedie Foişor, din Capitală. Peste 100 de pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi cu ambulanţe la alte spitale sau la domiciliu, în regim de urgenţă, deşi unii dintre ei fuseseră operaţi cu doar câteva ore în urmă.

Şeful DSU, Raed Arafat, a luat decizia ca Spitalul Foișor să fie transformat în spital COVID, iar hotărârea a fost avizată de Ministerul Sănătăţii, care a transmis că evacuarea pacienților de la spitalul Foișor s-a făcut sub coordonarea DSU.

„Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor. Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. (…) Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.”, a transmis ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății: „Este regretabil. Ne-am dori ca aceste imagini să nu se repete”

Ministrul Vlad Voiculescu a aruncat vina și pe managerul spitalului care nu ar fi întocmit la timp „documentele necesare”.

Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București. Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.”, a precizat Vlad Voiculescu.

Explicațiile lui Raed Arafat

Și Raed Arafat vine cu explicații după situația șocantă de la Spitalul Foișor, unde mai multe persoane au protestat și au scandat ”Jos, Arafat”, ”Criminalii” și ”Arafat, nu uita, asta nu e țara ta”, ”Jos guvernul satanist”. Șeful DSU spune, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook de ce s-a luat decizia de a evacua spitalul pe timp de noapte:

„De ce s-a făcut această operațiune în timpul nopții – pentru că orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienți care pot să ajungă la UPU și să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Deci cu cât UPU se blochează, pacienții pot să rămână chiar în ambulanțe. Aici nu există chiar o planificare de 3-4 zile în aceste situații. Decizia trebuia să fie luată pentru că se știa că va exista o presiune mai mare pe UPU dacă nu găsim loc pentru acești pacienți.

De ce s-a făcut pe timpul nopții – pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv, în prezența DSP, în prezența celor de la primărie, în prezența celor de la DSU. Dacă noi așteptam evacuarea până dimineață, înseamnă că noi nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după-amiază, noi încercăm să îl punem în funcționare cât mai repede pentru pacienții care așteaptă și a căror stare este critică și sunt în pericol vital. Ne pare rău, știu că este un disconfort, dar una este a genera un disconfort și alta e să nu acționăm și după care să regretăm că nu am făcut mai repede și avem pacienți pe care nu îi putem prelua sau transfera”, transmite secretarul de stat.

Raed Arafat spune că deciziile luate sunt grele, însă ele sunt necesare pentru a preveni pierderea de vieți.

„La acest moment, situația noastră cu Covid este următoarea – cazurile sunt în scădere, situația s-a stabilizat ca număr de cazuri, dar gravitatea cazurilor și numărul lor care continuă să crească este pentru că vin cazurile din urmă. Este nevoie de o adaptare continuă. Rugămintea mea este să înțeleagă toată lumea că aceste decizii grele pentru noi, dar sunt necesare ca să prevenim pierderea unor vieți care au nevoie de aceste locuri”, mai spune Raed Arafat.

author avatar
Andreea Vlad