AcasăNewsScandal la Institutul Cultural Roman

Scandal la Institutul Cultural Roman

(foto: wikipedia)

Membrii ICR vor protesta impotriva deciziei Guvernului de a trece institutul de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului.

(foto: wikipedia)

Trecerea Institutului Cultural Roman de sub autoritatea prezidentiala in subordinea Senatului a iscat un scandal monstru, membrii institului declarand ca vor organiza un protest impotriva deciziei. Acesta urmeaza a avea loc luni, la ora 19.00, timp in care membrii ICR vor purta, in semn de proteste, papion la gat.

Premierul Victor Ponta s-a aratat indiferent fata de actiunea acestora, declarand la Viena, in timpul unei discutii cu seful ICR Viena, Carmen Bendowski, ca nu intelege care sunt motivele protestului.

„De ce protesteaza domnul Patapievici? Ca nu vreau sa-l schimb”, l-a intrebat, zambind, acesta pe seful ICR, citat de Realitatea TV.

Decizia de a trece ICR de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, a fost luata miercuri, prin ordonanta de urgenta de Guvern, fiind justificata de catre Victor Ponta prin faptul ca institutia era „mult prea politizata”. Aceasta stabileste ca, in termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea Institutului urmeaza a fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor urmeaza a fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Acest lucru il nemultumeste pe Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, care a a declarat, joi, ca el crede ca soarta acestei institutii este pecetluita odata cu trecerea ei sub autoritatea parlamentara si alegerea conducerii ei dupa un algoritm politic.

„Guvernul USL doreste cu atata urgenta sa modifice Legea pe care singur a creat-o in 2003, deoarece stie ca legal, in actuala formula legislativa, nu poate dispune politic de ICR. Or, singura urgenta care justifica aceasta ordonanta de urgenta este setea de subordonare politica cat mai rapida a tuturor entitatilor care mai sunt inca autonome fata de puterea USL. Drept urmare, PSD din 2012 anuleaza solutiile PSD din 2003, cu argumentul ca solutia din 2003 ar politiza, iar solutia de acum ar depolitiza. Vede oricine ca, oricare ar fi adevarul, PSD a gresit cel putin o data. Insa, spre deosebire de 2003, in 2012 dorinta de a politiza ICR este evidenta. In viziunea ordonantei de urgenta, conducerea ICR si Consiliul de conducere trebuie puse sub autoritatea Biroului permanent al Senatului; or, deciziile Biroului permanent al Senatului nu pot fi decat politice, reflectand echilibrul politic la zi din interiorul Biroului”, se arata intr-un comunicat al lui Patapievici.

author avatar
Ionut Zgimbau
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger