AcasăNewsScandal: Juan Carlos al Spaniei ascundea 100 de milioane de euro în...

Scandal: Juan Carlos al Spaniei ascundea 100 de milioane de euro în Elveţia

Mai precis la Geneva – fostul suveran ar fi primit banii de la regele Arabiei Saudite, Abdullah, în 2008. Motivul acestui „cadou” este neclar, dar este asociat cu un contract profitabil, obţinut de Spania în detrimentul Franţei, pentru un proiect feroviar saudit. Mare parte din bani au ajuns la amanta lui Juan Carlos.

La acea vreme, Spania a obţinut contractul cu privire la construirea unei linii de tren de mare viteză (TGV) de la Medina la Mecca, în valoare de şase miliarde de euro. Cotidianul La Tribune de Geneve se întreabă dacă suta de milioane ar fi fost mită, însă în acest caz plata ar fi mers în sens invers, din Spania spre saudiţi.  O ”nepotrivire”  care ar explica faptul că justiţia elveţiană ce colaborează cu magistraţi spanioli – nu l-a ”prevenit” pe Juan Carlos, suveranul Spaniei din noiembrie 1975 în iunie 2014, care beneficia în 2008 de imunitate. Deocamdată, prim-procurorul Genevei Yves Bertossa a deschis o anchetă cu privire la o ”presupusă spălare de bani în firmă agravantă” împotriva Băncii Mirabaud (care a primit banii) şi a şefului  societăţii Rhône Gestion, consideraţi drept oamenii de încredere ai regelui pe malul Lacului Leman. A treia persoană vizată este chiar prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de origine daneză, fosta amantă a lui Juan Carlos. Din banii ascunşi în fundaţia Lucum (înregistrată în Panama, cu Juan Carlos unic beneficiar) 65 de milioane de euro au fost daţi Corinnei care la rândul ei i-a plasat în  filiala altei bănci elveţiene, în Bahamas. De asemenea, cotidianul elveţian mai dezvăluie că fostul suveran ar fi răplătit-o generos pe o “rezidentă din Geneva”, amantă şi ea, cu un milion de euro. Totuşi, Juan Carlos, în vîrstă de 82 de ani, nu pare să fie îngrijotat de pe urma acestor aventuri, dar imaginea Coroanei spaniole va ieşi destul de şifonată din acest scandal. În fine, Arabia Saudită reiterează că a fost vorba de un cadou din partea regelui Abdallah, „renumit prin generozitatea sa”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.630 afisari

6 COMENTARII

  1. Jivinele astea degenerate ne dau noua lectii sim ordine !!!
    Vine vremea sa le intoarcem curul, altfel ne vor distruge complet !
    Hai cu Romexitul!

  2. Generos, generos, regele Abdallah, dar ăștia bogați se cadorisesc tot între ei? Nu e corect. Să ne dea și nouă, ăstora mai nevoiași, să mănâncă și gura noastră.

  3. Va aduceti aminte ca Metrorex a cumparat garnituri de tren de la spanioli in loc sa cumpere de le Astra Vagoane? Apoi au taiat peroanele sa incapa vagonele.
    Cine era atunci primar, viceprimar, sef Metrorex sau ministrul transporturilor?
    Aia nu a fost cu spaga?
    Nu au luat din Romania ca eram corupti.
    Partidul Popular a fost condamnat pt coruptie in Spania. Ei in schimb aveau ambasador membru GRECo. Aia ne-au invatat democratia.
    Nu suntem cel mai corupt popor. Doar cel mai fraier

  4. O completare. Ministrul transporturilor cand Metrorex a semnat contractul cu CAF a fost dna Boangiu, fina lui… statu’ de drept. Ea a cumparat trenuri cu probleme la suspensie. Traiasca GRECO.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger