Deși ministrul Marcel Vela a anunțat că va acorda toate sporurile polițiștilor, sindicaliștii susțin că Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție nu va fi aplicată corect. Ordonanța emisă de Ministerul Afacerilor Interne nu prevede egalizarea sporurilor la nivel maxim pentru toți polițiștii, ci o acordare a acestora în funcție de vechime.
Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual susțin că ordonanța emisă de ministrul Marcel Vela în ce privește acordarea sporurilor va provoca și mai multe tensiuni și scandaluri între polițiști. Sporul de fidelitate, care ar fi trebuit acordat la nivel maxim pentru toți angajații MAI, potrivit Deciziei 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, va fi acordat în patru trepte, cu procente diferite, în funcție de vechimea polițiștilor. ”Problemele nu s-au rezolvat decât parțial, pentru nu se aplică egalizarea la nivel maxim, ci în trepte de 5%, 10%, 15% și 20%, ori asta nu înseamnă egalizare. Ministerul ar fi trebuit să acorde spor de fidelitate în procent de 20% din salariu tuturor polițiștilor. Conform Ordonanței de Urgență, acest spor se va da în funcție de vechime, deși vechimea este o chestie separată, nu are legătură cu sporul de fidelitate. Și atunci o să rămână în continuare polițiști cu aceeași funcție, cu aceleași atribuții de serviciu, dar cu salarii diferite. Am introdus la Consiliul Economic și Social amendamente pentru a corecta aceste deficiențe ale actului normativ, după care voi încerca să-l corectez în Parlament. Am și vorbit deja la Comisia de Muncă de la Camera Deputaților ca să venim cu amendamente la această ordonanță. Polițiștii sunt foarte nemulțumiți și o să se adâncească nemulțumirile, pentru că în aplicare o să fie foarte complicat. Nici la studii superioare nu o să se aplice tuturor, o să se stabilească niște criterii interne pe care nu le știm și nu știm nici cum se vor aplica. Se va menține, în continuare starea de conflict. Deci nu s-a făcut egalizare la nivel maxim, s-a găsit o soluție șmecherească să se corecteze o Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin ordonanță de urgență. Judecătorii spuneau foarte clar că trebuie să se egalizeze toate salariile din sistemul public la nivel maxim. Asta însemna că intrau și cei de la MapN, SRI, SPP, STS. Dacă făceau așa, primeau toți, dar așa, vor primi doar polițiștii”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Acțiuni în instanță
Angajații MAI sunt deciși să continue acțiunile în instanță pentru a-și obține drepturile salariale, dacă ordonanța de urgență nu va fi modificată. ”Având în vedere adoptarea în ședința de Guvern a unei OUG, pentru punerea în aplicare a Deciziei ICCJ nr. 51/2019 (urmare și a solicitărilor noastre repetate, adresate tuturor autorităților competente, dar și a miilor de procese câștigate de SNPPC în justiție, din 2017 și până în prezent), vom monitoriza îndeaproape modul concret de respectare a prevederilor Deciziei ICCJ, dar și ale Deciziei CCR nr. 794/2016 și ale legislației aferente salarizării, pentru a se acorda în integralitate drepturile restante (inclusiv celor pensionați între timp) și a se realiza o recalculare conformă și justă a salariilor, pentru viitor. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a continua acțiunile în instanțele judecătorești de contencios administrativ-fiscal, pentru recuperarea sumelor cuvenite celor peste 25.000 de polițiști, care ne-au mandatat în scris, până acum, să le reprezentăm interesele”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național Polițiștilor și Personalului Contractual.