Deși ministrul Marcel Vela a anunțat că va acorda toate sporurile polițiștilor, sindicaliștii susțin că Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție nu va fi aplicată corect. Ordonanța emisă de Ministerul Afacerilor Interne nu prevede egalizarea sporurilor la nivel maxim pentru toți polițiștii, ci o acordare a acestora în funcție de vechime.
Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual susțin că ordonanța emisă de ministrul Marcel Vela în ce privește acordarea sporurilor va provoca și mai multe tensiuni și scandaluri între polițiști. Sporul de fidelitate, care ar fi trebuit acordat la nivel maxim pentru toți angajații MAI, potrivit Deciziei 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, va fi acordat în patru trepte, cu procente diferite, în funcție de vechimea polițiștilor. ”Problemele nu s-au rezolvat decât parțial, pentru nu se aplică egalizarea la nivel maxim, ci în trepte de 5%, 10%, 15% și 20%, ori asta nu înseamnă egalizare. Ministerul ar fi trebuit să acorde spor de fidelitate în procent de 20% din salariu tuturor polițiștilor. Conform Ordonanței de Urgență, acest spor se va da în funcție de vechime, deși vechimea este o chestie separată, nu are legătură cu sporul de fidelitate. Și atunci o să rămână în continuare polițiști cu aceeași funcție, cu aceleași atribuții de serviciu, dar cu salarii diferite. Am introdus la Consiliul Economic și Social amendamente pentru a corecta aceste deficiențe ale actului normativ, după care voi încerca să-l corectez în Parlament. Am și vorbit deja la Comisia de Muncă de la Camera Deputaților ca să venim cu amendamente la această ordonanță. Polițiștii sunt foarte nemulțumiți și o să se adâncească nemulțumirile, pentru că în aplicare o să fie foarte complicat. Nici la studii superioare nu o să se aplice tuturor, o să se stabilească niște criterii interne pe care nu le știm și nu știm nici cum se vor aplica. Se va menține, în continuare starea de conflict. Deci nu s-a făcut egalizare la nivel maxim, s-a găsit o soluție șmecherească să se corecteze o Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin ordonanță de urgență. Judecătorii spuneau foarte clar că trebuie să se egalizeze toate salariile din sistemul public la nivel maxim. Asta însemna că intrau și cei de la MapN, SRI, SPP, STS. Dacă făceau așa, primeau toți, dar așa, vor primi doar polițiștii”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Acțiuni în instanță
Angajații MAI sunt deciși să continue acțiunile în instanță pentru a-și obține drepturile salariale, dacă ordonanța de urgență nu va fi modificată. ”Având în vedere adoptarea în ședința de Guvern a unei OUG, pentru punerea în aplicare a Deciziei ICCJ nr. 51/2019 (urmare și a solicitărilor noastre repetate, adresate tuturor autorităților competente, dar și a miilor de procese câștigate de SNPPC în justiție, din 2017 și până în prezent), vom monitoriza îndeaproape modul concret de respectare a prevederilor Deciziei ICCJ, dar și ale Deciziei CCR nr. 794/2016 și ale legislației aferente salarizării, pentru a se acorda în integralitate drepturile restante (inclusiv celor pensionați între timp) și a se realiza o recalculare conformă și justă a salariilor, pentru viitor. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a continua acțiunile în instanțele judecătorești de contencios administrativ-fiscal, pentru recuperarea sumelor cuvenite celor peste 25.000 de polițiști, care ne-au mandatat în scris, până acum, să le reprezentăm interesele”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național Polițiștilor și Personalului Contractual.
@ Probabil un domeniu de activitate unde ar trebui angajate numai femei sau stabilită pentru bărbați o perioadă de maxim 10 ani de activitate, după care să li se ofere posibilitatea de a activa în alte domenii, ?
Sporul de fidelitate reprezintă vechimea neîntreruptă sau continuă a fiecărui polițist angajat în cadrul sau numai al MAI și nu la gara sau aprozar, unde ar fi lucrat înainte, dar unii polițiști mai noi interpreteaza fidelitatea după bunul lor plac și o confundă cu sporul de vechime.
În dex este prezentat pe înțelesul tuturor că fidelitatea înseamnă statornicie față de cineva, în speță față de MAI și nu față de gara sau aprozar, unde au lucrat alții anterior înainte de a se face polițisti.
Acest spor se acorda astfel:
-pentru o vechime de peste 5 ani pana la 10 ani, procentul este de 5%,
-pentru o vechime de peste 10 ani pana la 15 ani, procentul este de 10%,
-pentru o vechime de peste 15 ani pana la 20 ani, procentul este de 15%,
-pentru o vechime de peste 20 ani, procentul este de 20%.
Sporul de fidelitate ca si noțiune nu mai este prevăzut în legislația în vigoare. Este un element abrogat,dar mentinut in plata ca si cuantum valoric. Acest cuantum trebuie să fie la fel pentru toți polițiștii. Nu poate fii condiționat de vechimea în MAI atâta timp cât acest spor de fidelitatea nu mai este în vigoare!
Anonymus nu prea esti la curent,acest spor a existat si exista si acuma dar nu a mai fost actualizat din 2009, unii il au in salariul salar de baza la nivelul din 2009 si nu a fost scos niciodata din elementele salariale. Cei angajati dupa 2009 pur si simplu nu le-a mai fost acordat acest drept din grija celor de la Directia Financiara!! Pai exista si acuma unii politisti care au peste 25 de ani vechime in MAI primesc si acuma sporul de fidelitate de 20 % pentru ca au avut noroc ca in anul 2009 implinisera cei 20 de ani vechime. Daca esti angajat dupa 2009, te depaseste problema asta, dar poti sa te consulti cu cei mai vechi care mau sunt in sistem, dar cu peste 25 de ani sunt cam putini si sunt pe cale de disparitie!!
Daca „nu prea” sunt la curent, va rog sa ma ajutati putin. Care este prevederea legală în vigoare ce acordă polițiștilor sporul de fidelitate? Si de ce în proaspătă OUG de modificare a OUG 114 datorită Decizie Iccj 51 se foloseste notiunea de „valoare corespunzătoare sporului de fidelitate….prevazut …. pana in 31 decembrie 2009”?
Anonymus, i-a legătura cu cineva specializat în acest tip de informații, pentru că pentru tine sunt grele notiunile de natură juridică și de financiară din ministerul de resort, ca să ți le explice!! dacă ai minim 20 ani în MAI vei primi spor de fidelitate de 20% dacă nu în funcție de vechimea pe care o ai în prezent!!
Mda, nici nu mă asteptam la un răspuns concret! Întrebările rămân totuși valabile! Pentru mine sunt retorice!
Deci cum ramane cu noțiunile „alea grele”? Cine le intelege si cine nu!? Tot retorică e si asta!
https://sindicateuropol.ro/care-sunt-termenele-de-aplicare-a-deciziei-iccj-nr-51-2019/
„Sporul de fidelitate și sporul de studii superioare s-a acordat până la data de 31.12.2009, atunci când au fost scoase din legislația incidentă. Acestea au fost plafonate la cuantumul aflat în plată la acea dată și au beneficiat ulterior de ele doar cei care le aveau deja incluse în salariu.”
Primesc sporuri de fidelitate si Bruce ii care l-au trantit la pamant pe domnul de 65 de ani in fata la Kaufland, sigur stiti la ce ma refer? Regizata sau nu purtarea celor doi pensionari, actiunea in forta a celor 7 magnifici a fost de toata jena pentru Politie!
Acum daca amenzile au scazut cat mai valoreaza ele in punctaj si calificativ in Politia romana? Pentru ca inainte se plateau f bine amenzile date soferilor.Acum acestea fiind mai mari ineresul pentru vitezomani pare sa scada. Iar daca exista un presedinte de sindicat al Politistilor corect atunci sa spuna ca aceste amenzi conteaza din 89 la punctaj, calificativ, bonificatii,avansari in grad,etc.In fapt, valoarea lor totala.
@ Nivelul de trai ARTICOLUL 47
,,(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”
Apreciați și că veniturile acordate de stat peste nivelul coșului zilnic care să asigure nivelul de trai stabilit de articolul 47 din Constituție sunt neconstituționale, ?