AcasăNewsScandal in Secuime: Liderii CNS instiga la “nesupunere civica”

Scandal in Secuime: Liderii CNS instiga la “nesupunere civica”

Izsak Balas si colegii lui din CNS au transat problema infiintarii Tinutului Secuiesc cum au stiut ei mai bine, adica amenintand cu greve, proteste si alte actiuni “pasnice”.

Consiliul National Secuiesc vrea sa obtina cu orice pret autonomia in Tinutul Secuiesc

In cazul unei reorganizari administrativ-teritoriale a Romaniei, Tinutul Secuiesc trebuie sa formeze o regiune cu statut special. Conditia a fost formulata, deunazi, de reprezentantii Consiliului National Secuiesc, care au precizat ca, in caz contrar, etnicii maghiari vor recurge la diverse forme de protest. “Hotararea este una de principiu, care doreste sa aduca mai aproape ideea nesupunerii civice de colectivitatea atinsa de o impartire administrativa neconvenabila pentru colectivitatea respectiva. Deci trebuie sa inteleaga ca exista acest mijloc democratic si pasnic, si trebuie sa cunoasca din timp care sunt regulile de baza”, a declarat presedintele CNS, Izsak Balazs.

Referendumul, sub semnul intrebarii

Pana sa decida conducerea CNS la ce actiuni de protest sa recurga, un nou conflict a aparut la orizont, iscat, de aceasta data, intre Prefectura Covasna si Consiliul Judetean. Motivul: referendumul privind infiintarea Tinutului Secuiesc, din martie 2012. Actiune despre care Prefectura spune ca nu are „baza legala”, in timp ce presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, sustine ca este “un exercitiu de democratie”.

Caseta

Tokes deplange “romanizarea” Transilvaniei

Europarlamentarul Laszlo Tokes  s-a dus din nou cu para la oficialii europeni, solicitand Grupului de Munca al Minoritatilor Traditionale din PE sa ia masuri impotriva “politicii romanizarii din Transilvania”. Vicepresedintele PE le-a explicat colegilor sai din MI ca acest abuz se practica in Romania de zeci de ani, fenomenul fiind intalnit cu precadere in sistemul de invatamant si a cerut ca UE sa adopte un sistem de norme care sa asigure drepturile minoritatilor.

author avatar
National
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger