AcasăNewsScandal de proportii: Bancile au manipulat dobanda la creditele in euro

Scandal de proportii: Bancile au manipulat dobanda la creditele in euro

Birourile Deutsche Bank din Londra au fost verificate de reprezentantii CE

Scumpirea creditelor in euro din ultima vreme are la baza speculatiile si intelegerile intre unele banci din UE. Comisarii europeni  cerceteaza aceste institutii, printre ele numarandu-se si Deutsche Bank.

Birourile Deutsche Bank din Londra au fost verificate de reprezentantii CE

Comisia Europeana (CE) desfasoara in prezent o ancheta,  dupa ce s-a constatat ca anumite banci ar fi incalcat legislatia UE, care interzice activitatile tip cartel.  Reprezentantii CE au demarat investigatii la sediile mai multor banci din spatiul comunitar. Desi nu au fost facute nominalizari, o astfel de investigatie a avut loc recent la sediul din Londra al Deutsche Bank. Acuzatile sunt foarte grave si se refera la  specularea dobanzii Euribor cu buna stiinta si in folosul bancilor anchetate.

EURIBOR scumpeste ratele bancare

Dar ce este EURIBOR? Cei mai multi romani care au credite la banca in euro stiu doar ca din cauza acestei dobanzi li se majoreaza,  cel putin trimestrial, rata la banca.  Definita ca rata de referinta pentru piata monetara in euro, EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate)  este rata dobanzii de baza utilizata de o banca de prim rang la creditele in euro acordate unei alte banci de prim rang.  Dobanda EURIBOR este stabilita de bancile din UE  si este utilizata ca indicator de referinta pentru toate creditele si instrumente financiare in euro.. Orice modificare a  acestei dobanzi – in ultima vreme, doar in crestere – duce la  modificarea, respectiv majorarea ratelor bancare.

author avatar
Arpad Dobre
443 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger