AcasăNewsScandal cu demnitari: Afaceri de milioane de euro realizate cu bani publici

Scandal cu demnitari: Afaceri de milioane de euro realizate cu bani publici

78 de demnitari sunt acuzati ca au acordat, din bani publici, contracte de milioane de euro cu bani publici firmelor pe care detin.

Scandal urias in administratia locala dupa ce Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a anuntat ca 78 de consilieri locali si judeteni sunt acuzati de conflict de interese si de fapte asimilate celor de coruptie. Cei 78 de consilieri au acordat propriilor firme contracte in valoare de aproximativ 8.5 milioane de euro.

Neregulile privitoare la afacerile ilegale pe care le-au realizat demnitarii au reiesit, potrivit unui comunicat al ANI, in urma unor verificari efectuate de inspectorii institutiei in perioada septembrie 2011-februarie 2012 la nivelul administratiilor locale. In total au fost evaluati 190 de consilieri judeteni si locali, in vederea verificarii respectarii regimului juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in mandatul 2008 – 2012. La finalizarea verificarilor, a fost identificata incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa / penala si al incompatibilitatilor in cazul a 78 de consilieri judeteni si locali.

Astfel, in urma evaluarilor, inspectorii ANI au descoperit:

  • incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese si incompatibilitatilor de catre 37 de consilieri judeteni si 41 de consilieri locali;
  • 9 cazuri privind incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ;
  • 33 de cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, fapta prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal;
  • 75 de cazuri privind incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor;
  • 16 cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal al Romaniei;
  • 1 caz privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie.

Totodata, potrivit comunicatului, cei 78 de alesi locali in cazul carora s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal si al incompatibilitatilor au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia sau sotul / sotia acestora detin actiuni sau parti sociale. In urma afacerilor, acestia au obtinut beneficii banesti in valoare de 37.952.350 de lei, adica aproximativ 8.510.000 Euro.

In urma anchetelor au fost sesizate organele competente, demnitarii fiind cercetati pentru conflict de interese, fals in declaratii si coruptie.

author avatar
Ionut Zgimbau
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger