AcasăNewsScade vârsta de votare. De la câți ani pot participa tinerii la...

Scade vârsta de votare. De la câți ani pot participa tinerii la alegeri

votScade vârsta de votare. De la câți ani pot participa tinerii la alegeri

Senatul a adoptat marți, 6 septembrie, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare, respectiv de la 18 ani la 16 ani. Guvernul consideră că propunerea încalcă prevederile Constituției.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative potrivit căreia românii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.

Vârsta de votare ar putea scădea la 16 ani

Proiectul, iniţiat de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, scrie antena3.ro.

Aceasta modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât ”au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât ”cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”, scrie aceeași sursă menționată anterior.

Până acum doar Austria (prima!), urmată de Malta și Belgia acordă dreptul tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. Doar Austria și Grecia le permit tinerilor de 17 ani să voteze și la alegerile naționale. Alegerile de la diferite niveluri (local, regional și național) respectă reguli electorale diferite.

author avatar
Andreea Vlad
343 afisari

3 COMENTARII

  1. MESAJ
    Ĺ pe fesibuc.
    Masa de manevra a USR.La aceasta varsta, nu politica este principala preocupare.
    Discernamant partial.
    Neconstitutional.

    • A aparut mesajul jumulit, dupa ce am incercat sa postez de mai multe ori.
      „Copii sunt influentati pe feisbuc”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger