AcasăNewsScadalul DSK se intoarce iar: ce spun cartelele magnetice

Scadalul DSK se intoarce iar: ce spun cartelele magnetice

Procurorul districtual Cyrus Vance: "Ancheta continua!"

„Ancheta continua”, este mesajul oficial transmis de procurorul Cyrus Vance vineri, dupa anularea arestului la domiciliu pentru Dominique Strauss-Kahn. Totusi, in timpul acestui lung week-end speculatiile au continuat, in asteptarea urmatoarelor dezvaluiri, fie din partea apararii, fie din partea acuzarii, intr-un dosar care scartaie din incheieturi.

Procurorul districtual Cyrus Vance: "Ancheta continua!"

Multe aspecte raman inca de clarificat. Printre ele, scena agresiunii de la hotel, descrisa de Nafissatou Diallo ramane capitala. Ideea ca menajera a mintit in fata juratilor, in saptamana care a urmat arestarii lui DSK, este unul din elementele principale care i-au minat credibilitatea. Sa minti sub juramant in fata juratilor este o grava infractiune, potrivit legii americane.

Or, potrivit informatiilor obtinute de Le Figaro, analiza cartelelor magnetice de la hotel aduce precizari importante in ceea ce priveste cronologia evenimentelor din 14 mai. Ea confirma povestea initiala a cameristei.

Iata derularea faptelor, asa cum au reconstituit-o surse new-yorkeze:

Expertiza cartelelor magnetice care permit accesul in camere arata ca menajera nu a intrat sa faca curatenie intr-o alta camera inainte de a anunta agresiunea, asa cum dadea de inteles ultima sa versiune. Potrivit inregistrarilor acestor date, preluate din calculatorul hotelului, femeia de serviciu a facut curatenie in apartamentul 2820, la etajul 28, inainte de a intra in apartamentul 2806 al lui DSK, de la acelasi etaj, la ora 12.26. Ea s-a intalnit atunci cu un angajat de la room service care i-a spus ca 2806 e gol.

Apoi, dupa ora 12.26, cartela magnetica deschide succesiv apartamentul 2820 – pentru mai putin de un minut – apoi 2806. Scenariul ar deci urmatorul, scrie Le Figaro: Nafissatou Diallo, dupa ce a parasit in graba apartamentul ocupat de Strauss-Kahn, s-a refugiat in apartamentul 2820 pe care il stia neocupat, inainte de a fi gasita de sefa de etaj. Aceasta o duce inapoi in 2806 pentru a-i explica ce s-a intamplat si a o face sa-si revina. Aceasta este versiunea initiala furnizata atat de sefa de etaj cat si de camerista.

Dar confirmarea acesteia prin expertizarea cartelelor magnetice a ajuns tarziu in posesia acuzarii. Abia vineri Cyrus Vance a primit rezultatele, cand apucase sa isi exprima indoielile privind credibilitatea femeii de serviciu. La inceput, fusesera verificate doar trecerile prin apartamentul 2806, a declarat pentru Le Figaro una dintre sursele apropiate anchetei.

Motivele care au determinat-o pe camerista sa-si schimbe versiunea initiala raman inca neclare. „Poate se subestimeaza problemele de intelegere ale unei femei care stapeneste prost engleza si ale carei relatii cu anchetatorii au devenit foarte incordate”, declara un avocat care cunoaste bine metodele apropiatilor lui Cyrus Vance.

Avocatii lui DSK, William Taylor si Benjamin Brafman

Iata deci tipul de indicii pe care echipa procurorului ii verifica, reluand declaratiile angajatilor de la Sofitel, suprapunand versiunile si confruntandu-le cu dovezile materiale deja existente. Cu o intarziere de neinteles, noteaza expertii consultati de presa, avocati sau procurori, foare critici la adresa modului de derulare a anchetei.

Un alt punct ridica si el multe semne de intrebare: motivele pentru care Nafissatou Diallo a intrat in apartamentul lui Dominique Strauss-Kahn. Initial, ea a declarat ca a crezut ca suita era goala, pentru ca un coleg de la room-service i-ar fi zis ca e liber, si ca ea nu cunostea absolut deloc identitatea VIP a ocupantului apartamentului. Explicatii confirmate si de colegii sai de la Sofitel. Toate sunt insa aruncate in aer de personalitatea suspecta a tinerei guineence, de relatia sa stransa cu un barbat aflat in puscarie si de propozitia aceasta teribila: „Stai linistit, tipul e plin de bani. Stiu ce fac.”

In urma acestor dezvaluiri, ipoteza unei cameriste obisnuite cu relatii sexuale tarifate cu anumiti clienti ai hotelului, sau care sa fi incercat sa-i sustraga bani lui DSK devine plauzibila. New York Post, un tabloid care rareori are grija la nuante, dupa ce in mai il facuse pe Strauss-Kahn „francez pervers”, a sucit-o si, in acest week-end, nu a ezitat sa afirme ca menajera este parte dintr-o retea de prostitutie guineeana.

Avocatii lui DSK isi mentin linia de aparare: „Nu exista nici o dovada care sa ateste un raport sexual neconsimtit” intre cei doi. Intr-un comunicat taios si sibilinic, aparatorii Benjamin Brafman si William Taylor au raspun duminica zvonurilor despre o eventuala relatie sexuala platita care ar fi luat o turnura dramatica: „Nu a fost nici o disputa intre parti pentru ca nu a fost vorba de bani”.

La randul sau, echipa procurorului districtual mai are de lucru: cautarea miscarilor suspecte din contul bancar al lui Nafissatou Diallo, sau verificarea atenta a apelurilor date si primite de pe telefoanele sale mobile. O presiune uriasa apasa pe umerii lui Cyrus Vance si ai oamenilor lui pentru a inchide cat mai repede ancheta.

author avatar
Adrian Patrusca
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger