Cauta

Saudiţii, campioni la aruncatul mâncării

În Arabia Saudită, la fel ca şi în alte ţări din Golf, abundenţa alimentară este o manifestare a luxului şi ospitalităţii lumii arabe, dar o uriaşă cantitate de mâncare ajunge la coşul de gunoi.

Un saudit risipeşte peste 250 de kilograme de mâncare pe an, de două ori mai mult decât media globală (115 kg), deşi regatul este sărac în terenuri arabile şi depinde de importuri pentru a răspunde cererii crescânde de hrană a locuitorilor săi. Resturante, hoteluri, nunţi, petreceri, evenimente sociale – acolo se oferă mai multă mâncare decât este necesar, o risipă cauzată de „o abundenţă colosală”. Societatea trebuie să-şi schimbă cultura alimentară, avertizează academicienii de la Universitatea King Saud din Riad. „În acest regat ultra-conservator, rezervele mari de petrol au generat o bogăție enormă în câteva decenii. Într-o singură generație, Arabia Saudită a trecut de  la insuficiență la o situație de abundență și, pentru unii, de bogăție imensă. Schimbările culturale sunt dificile, la fel şi preocupările legate de  un stil de viață mai sănătos”, explică Kristin Diwan, cercetător al statelor arabe din Golf. Arabia Saudită ocupă numărul unu în lume în ceea ce privește risipa de alimente (30% din produse sunt aruncate),  40% din populaţie este obeză, în  prezent nu există nicio lege care să sancţioneze această risipă, în timp ce deşeurile costă regatul aproximativ 13 miliarde de dolari pe an. “Pentru o lungă perioadă de timp, singurul divertisment pentru saudiţi a fost restaurantul şi mâncarea. Există şi o tradiţie a gazdelor de a-şi măguli oaspeţii cu mese îmbelşugate”, spune Abdullah Al Darbah, CEO al Saudi Food Bank. Însă tinerii antreprenori întorc spatele culturii exceselor – „designul inovator al farfuriilor reduce deşeurile cu 30%”, a declarat Mechaal Al-Kharashi. ONG-ul Etaam, care colectează surplusuri alimentare în hoteluri, săli de nunți și restaurante și le distribuie celor mai săraci, a solicitat guvernului să pedepsească risipa de mâncare. Bucătarul Almaha Aldossari, cunoscut sub numele de „beduinul vegan”, promovează o cultură a minimalismului și a dietelor fără carne. Dar risipa nu se limitează doar la mâncare, este vorba de apă, chiar dacă regatul arid se confruntă cu o diminuare a rezervelor sale. Guvernul saudit și-a stabilit un obiectiv de reducere a consumului zilnic de apă pe cap de locuitor de la 263 litri (dublu față de media mondială) la 150 litri până în 2030.

Ultimele stiri

  • Inteligența artificială ne crește copiii. Și noi ne uităm în altă parte
  • Cum să-ți construiești un ritual de sănătate dimineața: Startul ideal pentru minte și corp
  • Geometria Sacră a Sănătății: Cum ne influențează șirul lui Fibonacci corpul, hrana și vindecarea
  • Lista posibililor miniștri din viitorul GUVERN (surse)/Nume surpriză vehiculate
  • Cât de cald va fi, în weekend, în Capitală. ANM, prognoză specială pentru București
  • FMI, recomandări pentru România: renunțarea la cota unică de impozitare a veniturilor, creșterea TVA, a accizelor
  • Baia de Pădure – Terapia verde care vindecă mintea și întărește imunitatea
  • VIDEO. Călin Georgescu, aclamat de susținători la ieșirea de la Parchet: Controlul judiciar, prelungit
  • Comunicat de presă PGV Alert Concept SRL
  • Breaking News… în jurul lumii: UE reintroduce tarife pentru produse ucrainene
  • Exit mobile version