AcasăNewsSauditele pot conduce si motociclete si camioane

Sauditele pot conduce si motociclete si camioane

Motorizarea sexului frumos face parte din planul de reforme initiat de printul mostenitor Mohammed bin Salman

Dupa ce autoritatile din Arabia Saudita au anuntat ridicarea interdictiei pentru femei de a conduce automobile, Riad a clarificat situatia si pentru alte categorii de vehicule care pot fi conduse de femei.

Motorizarea sexului frumos face parte din planul de reforme initiat de printul mostenitor Mohammed bin Salman

Incepand cu iunie 2018, femeile saudite  vor avea liber sa calareasca motociclete dar si sa conduca vehicule grele, cum sunt camioanele. In ultraconservatorul regat saudit, femeile sunt inca supuse unor restrictii severe, spre exemplu fiind puse sub tutela barbatilor in caz ca vor sa studieze sau sa calatoreasca. ”Vom autoriza femeile sa conduca motociclete si camioane”, a anuntat Directia generala a circulatiei, raspunzand la un ansamblu de intrebari privind decretul regal din septembrie prin care femeile sunt lasate sa conduca automobile. Interogati cu privire la posibilitatea ca soferitele sa se distinga de soferi prin numere de inmatriculare diferite, responsabilii Directiei au informat ca ”nu va exista o asemenea distinctie”. Dar, in caz de infractiuni rutiere sau de accidente grave, soferitele vor fi duse la un centru de politie rezervat femeilor. La sfarsitul lunii septembrie, comunitatea internationala a salutat decizia ”istorica” a Arabiei Saudite, singura tara din lume care interzicea ca femeile sa conduca masini. Aceasta masura, reclamata inca din 1999 de catre activiste pentru drepturile femeilor (unele fiind si arestate de autoritatile saudite) va intra in vigoare incepand din iunie 2018.

Viziunea printului mostenitor

Aceste reforme poarta amprenta tanarului print mostenitor Mohammed bin Salman, arhitectul unui vast program de reforme economice si sociale denumit ”Vision 2030”, care urmareste in special si cresterea participarii femeilor la forta de munca, in conditiile in care, in Arabia Saudita, somajul este foarte ridicat in randurile femeilor, deloc de mirare dupa ce au fost tinute intr-o dependenta aproape totala de barbati. Dincolo de cresterea vanzarilor la automobile si motociclete, decizia Riad-ului ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei saudite, afectata incepand cu mijlocul anului 2014 de scaderea preturilor la petrol. De altfel, principalele axe ale planului ”Vision 2030” sunt investitii masive si o economie din ce in ce mai putin dependenta de petrol.

author avatar
Tudor Borcea
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger