Cauta

Sateliti, frate!

Inca patru sateliti Galileo au fost lansati cu succes de la Centrul spatial european din Guyana Franceza, purtati de lansatorul european Ariane-5. Cu o constelatie care numara acum 26 de sateliti, sistemul global de navigatie prin satelit al UE va oferi un semnal de mai mare precizie pentru o serie de servicii importante.

In 2020 Uniunea Europeana o sa aiba mai multi sateliti decat tari membre

Incepand din 2016 Galileo furnizeaza servicii de pozitionare si de datare pentru circa 400 de milioane de utilizatori. Ultima lansare contribuie la indeplinirea obiectivului de finalizare a constelatiei in 2020, moment in care Galileo isi va atinge capacitatea operationala integrala. Cu o precizie de 20 cm, care la momentul respectiv va reprezenta un record, Galileo va fi cel mai precis sistem de navigatie prin satelit din lume. Tehnologia, datele si serviciile aferente au devenit indispensabile in viata noastra de zi cu zi, indiferent daca este vorba despre operatiuni de cautare si salvare, de automobile conectate, de ceasuri inteligente, de agricultura sau de navigatia aeriana. Industria spatiala europeana este puternica si competitiva, generand locuri de munca si oportunitati de afaceri pentru antreprenori. Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE, aferent perioadei 2021-2027, Comisia a propus alinierea tuturor activitatilor existente si noi din domeniul spatiului in cadrul unui singur ”Program spatial al UE”, cu un buget de 16 miliarde de euro.

Galileo furnizeaza in prezent trei tipuri de servicii bazate pe navigatia prin satelit.  Serviciul deschis Galileo: un serviciu gratuit de pozitionare, navigatie si datare. Serviciul de cautare si de salvare (SAR) al Galileo: localizarea semnalelor SOS provenite de la o baliza activata. Durata de detectare a unei persoane pierdute pe mare sau in munti s-a redus de la 4 ore la aproximativ 10 minute de la activarea unei balize pentru cazuri de urgenta. Precizia localizarii s-a imbunatatit de la 10 km fara Galileo la mai putin de 2 km cu Galileo. In plus, incepand din anul viitor, serviciul va transmite inapoi un semnal prin care informeaza persoana aflata in pericol ca semnalul de urgenta a fost detectat si localizat. Al treilea tip de serviciu este serviciul public reglementat (PRS) Galileo: un serviciu criptat conceput pentru utilizarea de catre autoritatile publice in cazuri sensibile din punctul de vedere al securitatii, de exemplu pentru operatiuni militare. PRS are ca scop asigurarea continuitatii serviciilor chiar si in cele mai nefavorabile conditii si furnizeaza un serviciu deosebit de robust si complet criptat pentru utilizatorii guvernamentali in timpul situatiilor de urgenta sau de criza de la nivel national, precum atacurile teroriste.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version