AcasăNewsSarkozy, intr-o situatie delicata in fata lui Hollande dupa dezbaterea tv

Sarkozy, intr-o situatie delicata in fata lui Hollande dupa dezbaterea tv

Sarcina se anunta una foarte delicata pentru presedintele francez Nicolas Sarkozy, care nu a reusit miercuri seara, in fata a 17,79 milioane de telespectatori, sa il destabilizeze pe rivalul sau socialist Francois Hollande, cu ocazia unicei lor confruntari directe inaintea celui de-al doilea tur al prezidentialelor de duminica.

Foarte agresiva, dar fara niciun K.O., dezbaterea ce a durat aproape trei ore a evidentiat diferentele dintre cei doi oameni politici, care au abordat o gama variata de teme, de la datoria suverana la imigratie si trecand prin maniera de exercitare a celei mai inalte functii din stat.

Circa 17,79 milioane de persoane au urmarit confruntarea transmisa de mijloacele de comunicare in masa franceze – TF1, France 2, BFM-TV, iTele, LCI, Canalul parlamentar si TV5-Monde -, potrivit companiei specializate in masurarea audientei Mediametrie. Scaderea este insa evidenta in raport cu dezbaterea directa de acum cinci ani dintre Nicolas Sarkozy si socialista Segolene Royal, care a atras in fata micilor ecrane 20,4 milioane de telespectatori.

Joi dimineata, presedintele conservator Nicolas Sarkozy, care l-a calificat in timpul dezbaterii pe adversarul sau drept „mic calomniator”, a apreciat ca dialogul lor a fost „destul de republican”. „Niciodata nu a mai fost o alegere atat de indecisa”, iar rezultatul celui de-al doilea tur „va fi foarte strans”, a adaugat el pentru postul de radio RTL.

„Ma asteptam sa fie o dezbatere apriga si asa a si fost /…/, insa discutia s-a intors in functie de sugestiile mele”, a estimat la randul sau Francois Hollande pentru canalul France 2.

Invectivele au zburat deasupra mesei de 2,50 metri ce i-a separat pe cei doi candidati, care s-au contrat mai ales cand a venit vorba despre bilantul economic al lui Nicolas Sarkozy, de problema imigratiei, sau de maniera de exercitare a puterii.

Potrivit AFP, cei doi oficiali se afla acum la sprintul final inaintea scrutinului de duminica, cand peste 45 de milioane de alegatori vor fi asteptati la urne. Dupa mai multe interviuri pentru radio si televiziune, Nicolas Sarkozy va fi joi dupa-amiaza protagonistul unui miting, la Toulon /sud-est/, iar Francois Hollande la Toulouse /sud-vest/.

In opinia majoritatii editorialistilor din presa franceza de joi, dezbaterea de miercuri seara ,,nu ar urma sa provoace niciun seism electoral”. Mai mult, favoritul in sondajele de opinie, Francois Hollande, dat invingator in al doilea tur cu circa 54% dintre voturi, ar fi mai „marcat puncte” in duelul cu Sarkozy. Stanga a revendicat rapid victoria. „Hollande a condus dezbaterea”, a titrat pe prima pagina cotidianul de stanga Liberation, in timp ce Manuel Valls, director de comunicare al lui Francois Hollande, a declarat ca a „descoperit un om de stat” in candidatul socialist.

La randul sau, fostul premier socialist Laurent Fabius a apreciat ca dezbaterea a avut loc intre un „presedinte pe sfarsite” si un „presedinte in afirmare”, intr-un schimb de replici de o „violenta gestionata, dar apriga”. Pe de alta parte, cotidianul de dreapta Le Figaro, apropiat de Nicolas Sarkozy, continua sa creada in victoria acestuia in fata lui „Francois Hollande, cu al sau limbaj invechit si cu stanga sa neuniforma”.

author avatar
Ciprian Purice
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger