AcasăNewsSarbii si trupele NATO se bat pe baricade in Kosovo

Sarbii si trupele NATO se bat pe baricade in Kosovo

Trupele KFOR demonteaza baricadele ridicate de sarbi

25 de militari din cadrul Fortei NATO in Kosovo (KFOR) au fost raniti de manifestantii sarbi in cursul confruntarilor din nordul Kosovo.

Trupele KFOR demonteaza baricadele ridicate de sarbi

Peste o suta de sarbi au fost raniti in urma acestor incidente, cele mai grave din ultima perioada.

Situatie extrem de tensionata

Manifestantii sarbi au folosit explozivi si cocteiluri Molotov, iar asupra a doi militari germani din KFOR s-a tras cu arme de foc. La Belgrad, ministrul sarb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, a evaluat situatia ca fiind „extrem de tensionata”, temandu-se de o noua izbucnire a violentei. Tensiunile din nordul Kosovo dureaza de la trimiterea unor vamesi de catre Pristina la Brnjak si Jarinje, socotite de autoritatile kosovare „puncte de trecere a frontierei”. Etnicii sarbi din regiune au ridicat baricade, in semn de protest fata de aceasta manevra. Serbia nu recunoaste independenta Kosovo, deci nici „punctele de frontiera”.

„Pentru Kosovo, mergem la razboi”

KFOR si Misiunea Europeana in Kosovo (EULEX) au cerut demontarea baricadelor. Cum sarbii nu s-au conformat, KFOR a inceput demontarea acestora, folosind gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa manifestantii. Incidentele intervin inaintea  reuniunii de azi de la Bruxelles, unde negociatorii sarbi si kosvoari discuta despre „punctele de frontiera”. Saptamana trecuta, vicepresedintele si ministrul de Interne sarb Ivca Dacici a declarat ca Serbia nu poate privi linistita cum sunt atacati sarbii de catre kosovari. “Nimeni din Serbia nu trebuie sa spuna ca s-a pierdut Kosovo si ca nu trebuie facut razboi pentru asta”, a zis Dacici.

author avatar
Adina Mutar
538 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger