AcasăNewsSărbătoare mare în calendarul ortodox, pe 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae 

Sărbătoare mare în calendarul ortodox, pe 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae 

Sfantul Ierarh Nicolae (foto: gradinapovestilor.ro)

Zi de mare sărbătoare, marți, pentru creștinii ortodocși – pe 6 decembrie este cinstit Sfântul Ierarh Nicolae, considerat ocrotitor al copiilor.

În calendarul ortodox sărbătoarea din 6 decembrie este marcată cu o cruce roșie. În ziua în care este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni credincioșii care țin Postul Nașterii Domnului (Postul Crăciunului) au dezlegare la pește.

Despre Sfântul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, se poate spune că e unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), acest sfânt ierarh s-a facut pe sine chip al smereniei și al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Ierarh Nicolae e cunoscut drept ocrotitor al comercianților și călătorilor, al persoanelor acuzate pe nedrept, al fetelor nemăritate și al mireselor, dar și, în mod special, al copiilor mici.

Moș Nicolae, mult-așteptat de către copii

De altfel, există obiceiul ca, în ajunul marii sărbători, copiii, în mod special, să-și lustruiască ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să le aducă daruri și dulciuri. E, așadar, o zi mult-așteptată de către cei mici. În noaptea ce precede sărbătoarea Sfântului Nicolae părinții și rudele pun în cizmulițele copiilor – așezate la ușă – cadouri pentru cei mici.

Tradiția spune că în cazul în care nu au fost tocmai ascultători, copiii riscau să găsească în ghetuțe o nuielușă. Însă nu numai copiii primesc, simbolic, un dar de Moș Nicolae, ci și oamenii mari.

574 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger