AcasăNewsSărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Maria...

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Maria Mare

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Maria Mare (sursa foto: bzi.ro)

Prima zi a acestei săptămâni este una cu o însemnătate deosebită pentru credincioșii ortodocși. Este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscuta în popor sub denumirea de Sfânta Maria Mare, și marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului, marcat pe 15 august, este precedat de un post cu durata de două săptămâni. Potrivit Tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea la cer a Fiului său, iar Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit trecerea din lumea aceasta la viața veșnică, cu trei zile înainte de adormirea sa, potrivit creștinortodox.ro.

Se dau de pomană struguri

În dimineața zilei acestei sărbători, în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului, credincioșii merg la biserică, la slujbă. Femeile obișnuiesc să meargă la biserică și împart struguri, pentru cei trecuți la cele veșnice. După slujbă, merg la cimitir, unde tămâiază mormintele celor apropiați. În unele zone, se dau de pomană prune coapte, pentru sufletele celor plecați din această lume.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula, conform aceleiași surse. Potrivit tradiției, din această dată începând, se deschide sezonul nunților. Mai mult, se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

În această zi de mare sărbătoare se spune că nu trebuie să se muncească la câmp. De asemenea, obiceiurile spun că e bine ca femeile însărcinate să se roage la Maica Domnului pentru ca sarcina să fie ușoară, iar pruncii sănătoși.

283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger