AcasăNewsSapte persoane din anturajul unuia din teroristi, arestate

Sapte persoane din anturajul unuia din teroristi, arestate

In premiera pe teritoriul francez, jihadistii au folosit veste explozive

Ancheta cu privire la sangeroasele atentate de vineri s-a prelungit, ieri, cu arestarea preventiva a sapte persoane care faceau parte din anturajul unui kamikaze identificat post mortem la Bataclan si cu descoperirea de catre politie a unei masini in care se aflau arme de asalt.

In premiera pe teritoriul francez, jihadistii au folosit veste explozive

Sapte persoane din anturajul lui Ismael Omar Mosfefai (29 de ani), unul din teroristii care au actionat la Bataclan, au fost arestate preventiv, potrivit unor surse judiciare citate de Reuters. Procurorul capitalei franceze, Francois Molins, a precizat ca o persoana nascuta in Courcouronnes (Essone), cunoscuta pentru delicte de drept comun, a fost identificata. Ea a facut obiectul unei fise ”S” in 2010 pentru radicalizare insa nu a fost implicata in filiere jihadiste. Pe de alta parte, un automobil marca Seat utilizat de teroristi a fost gasit la Montreuil, intr-o periferie din apropierea Parisului. In masina se aflau trei arme de asalt Kalasnikov. Sambata, un francez rezident in Belgia a fost arestat, alaturi de doua persoane, in  Molenbeek.  Ulterior, inca alte doua persoane au fost arestate. In legatura cu pasaportul sirian (gasit langa corpul unui kamikaze pe Stade de France) apartinand unui emigrant inregistrat in Grecia, ziarul sarbesc Blic a informat ca acesta este Ahmad Almuhammad. Acesta a fost inregistrat in Grecia in 3 octombrie apoi a plecat spre Macedonia si Serbia.

103 persoane au fost identificate

Ieri, premierul Manuel Valls a informat ca 103 victime ucise in atentate au fost identificate dar ”20-30” de persoane nu au fost inca identificate. Anchetatorii mentin pista potrivit careia trei echipe teroristi au actionat vineri la Paris, una la Stade de France, a doua la sala de concert Bataclan si a treia in barurile si restaurantele din centrul Parisului. Jihadistii plecati in Siria dupa 2012 reprezinta principala temere a serviciilor antiteroriste, Franta si Belgia fiind cele mai vizate tari europene de acest fenomen iar, la Bataclan, atentatorii au invocat Siria si Irakul. Francois Hollande a calificat atentatele drept ”acte de razboi” si a decis suplimentarea numarului de militari desfasurati pe teritoriul francez. Franta, angajata militar in Siria si in Irak, va ”lovi” in continuare ISIS pentru a-l ”distruge”, a reiterat, ieri, premierul Manuekl Valls. Procurorul Francois Molins a indicat ca in premiera jihadistii au utilizat veste explozive pe teritoriul Frantei. Vestele explozive folosite, toate identice, erau compuse din TATP (perodix de acetona, un exploziv artizanal usor de fabricat dar foarte instabil),o baterie, un buton declansator si suruburi, pentru a maximiza pagubele. ”O vesta exploziva este opera unui artificier: a fabrica un sistem fiabil si eficace nu este la indemana oricui”, a explicat pentru AFP un fost sef al serviciilor de informatii franceze, fiind insa putin probabil ca un specialist sa fi facut parte din echipele care au actionat vineri. ”Un specialist in explozibili este un om foarte pretios pentru teroristi, nu participa niciodata la atacuri”, a estimat Alain Chouet, fost sef al serviciilor de informatii ale DGSE. Ieri, autoritatile franceze indicau un bilant provizoriu de 129 morti si 352 de raniti, intre care 99 in stare grava, in urma sangeroaselor atentate de vineri.

author avatar
Tudor Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger