AcasăNewsSapte arestari, doi morti, intre care o femeie kamikaze

Sapte arestari, doi morti, intre care o femeie kamikaze

Ore intregi, impuscaturile au rasunat din nou langa Orasul Luminilor

O descindere impresionanta a fortelor speciale si a politiei franceze a avut loc, ieri, incepand cu ora 4.20, la Saint-Denis, in nordul Parisului. Trupele antitero ale politiei judiciare franceze, asistate de brigada de interventii RAID, au intervenit intr-un apartament unde se ascundeau mai multi suspecti in legatura cu atentatele teroriste din Paris. Tinta principala: Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al macelului din capitala Frantei.

Ore intregi, impuscaturile au rasunat din nou langa Orasul Luminilor

Operatiunea s-a incheiat in jurul orei 11.30, a informat purtatorul de cuvant al guvernului francez, Stephane Le Foll, informeaza Rtbf. Actiuni de securizare si verificare au inceput apoi in locatiile asaltului. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, si procurorul Republicii din Paris, Francois Molins, au confirmat ca desciderile l-ai vizat in primul rand pe Abdelhamid Abaaoud. Potrivit informatiilor vehiculate de mass-media din Hexagon, acesta se afla in zona unde au fost desfasurate operatiunile, insa, ieri, nu existau informatii daca acesta figura printre persoanele decedate sau printre cei arestati. O femeie care se afla in apartamentul vizat de trupele speciale s-a aruncat in aer, detonandu-si vesta exploziva ce o avea asupra sa, a confirmat Molins. Potrivit unor informatii, ea facea parte din anturajul lui Abaaoud. De notat ca explozia unei femei kamikaze este o premiera in Franta. Un alt presupus terorist a fost ucis in timpul asaltului, un barbat. Identitatea persoanelor prezente in apartament ”nu a fost stabilita momentan”, a declarat, ieri, Francois Mollins.

Pregateau un atentat intr-un cartier de afaceri parizian

Trei barbati au fost extrasi din cladire de catre echipele RAID si retinuti. Un barbat si o femeie, care se aflau in vecinatatea apartamentului au fost si ei retinuti. In total, sapte persoane au fost retinute, printre ele aflandu-se si proprietarul apartamentului vizat, Jawad Bendaoud . ”Un prieten m-a rugat sa-i gazduiesc doi amici pentru cateva zile. Nu stiam ca sunt teroristi”, a declarat acesta, inainte de a-i fi puse catusele. Cinci membri RAID au fost raniti usor in timpul acestei operatiuni care a avut loc in cartierul Jean Jaures. In total, 110 agenti RAID, BRI (Brigada de cautare si interventie) au intervenit timp de mai multe ore, in conditii speciale, a informat Bernard Cazeneuve. Primarul din Saint-Denis a precizat ca nu au fost victime in randurile populatiei civile. 15.000 de oameni locuiesc in perimetrul de securitate pe care l-au stabilit fortele de ordine. Potrivit unei surse apropiate anchetei, suspectii vizati in aceasta operatiune pregateau un atentat in cartierul La Defense.

”Vedeam laserele de pe armele politistilor”

”M-am intins pe podea nu am miscat”, a spus pentru France Info o femeie care locuia intr-un apartament aflat sub cel unde a fost dat asaltul. ”A trebuit sa sting toate luminile. Auzeam exploziile deasupra tavanului baii. Efectiv vedeam gloantele cum trec prin pereti, vedeam luminile  dispozitivelor laser fixate pe armele politiltilor. Apoi alte explozii, simteam cu se misca mobilele. Se auzeau persoane sus care fugeau si care strigau: Nu, nu, nu, nu trageti!”. Dupa atacurile de vineri, autoritatile au procedat la 414 perchezitii. In noaptea de marti spre miercuri, politia si jandarmeria franceza au facut alte 118 perchezitii, soldate cu 25 de retineri, confiscarea a 75 de arme.

Hollande: Operatiunea confirma ca suntem in stare de razboi

Pentru presedintele Francois Hollande, ”operatiunea antiterorista din Saint-Denis confirma ca suntem in stare de razboi”. Presedintele Frantei, care s-a exprimat, ieri,  in fata Asociatiei primarilor din Hexagon, a descris o ”operatiune politieneasca dificila si periculoasa, care viza neutralizarea unor teroristi gazduiti in Saint-Denis si care sunt in legatura cu autorii atentatelor si crimelor odioase de vineri seara”. Hollande a adaugat ca ”in fata terorismului, nu mai exista partizanat, toata tara este atacata”.

129 de victime au fost identificate

129 persoane ucise in atentatele din Paris din 13 noiembrie au fost identificate, au anuntat, ieri, autoritatile franceze. ”Pana in prezent, s-a stabilit identitatea a 129 de victime si peste o suta de membri ai familiilor s-au putut reculege langa trupurile neinsufletite la Institutul Medico-Legal”, se arata intr-un comunicat. Din cei 352 de raniti, 221 sunt in continuare spitalizati, intre care 57 sunt la reanimare. Francois Hollande a indicat, luni, ca exista ”19 nationalitati” in randul victimelor.

Diesel a platit cu viata

Moartea unei catele de sapte ani, botezata Diesel, apartinand unitatii canine RAID , care a fost impuscata de teroristi in timpul schimbului de focuri din Saint-Denis, a suscitat o puternica emotie in randul internautilor. ”Diesel, caine de asalt al RAID, a fost ucisa de teroristi in timpul operatiunii aflate in curs”, se arata intr-un comunicat al Politiei Nationale, care a subliniat rolul ”indispensabil” al cainilor de asalt si de cautare a materialelor explozibile. Cainele a fost in primele randuri in asaltul de la Saint-Denis, fiind trimis in apartamentul unde se aflau teroristii pentru a se verifica daca exista amplasat material explozibil.

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger