AcasăNewsSăptămână de foc pentru gardienii euro. Vine a zecea majorare a ratei...

Săptămână de foc pentru gardienii euro. Vine a zecea majorare a ratei dobânzii?

Va adopta BCE o nouă creștere a costului de împrumut sau va alege să facă o pauză?

Oficialii Băncii Centrale Europene vor dezbate joi o majorare cu un sfert de punct a ratei dobânzii, iar decizia ar putea fi pro sau contra.

Se pare că dinamica reuniunii de la Frankfurt va determina dacă factorii de decizie politică vor opta pentru o a zecea creștere consecutivă a costurilor de împrumut sau vor alege să facă o pauză, alături de transmiterea unui mesaj probabil de duritate.

Deși decizia este cea mai plină de suspans de când BCE și-a început campania de înăsprire a dobânzii în urmă cu mai bine de un an, investitorii s-au dovedit greu de convins că o altă mișcare este iminentă. Unii oficiali ai BCE au sugerat că piețele „poate” subestimează perspectiva unei majorări.

Dilema cu care se confruntă bancherii este dacă inflația – încă blocată la peste 5% – poate încetini definitiv fără o mai mare înăsprire, având în vedere dovezile din ce în ce mai numeroase privind slăbiciunea economiei din zona euro și întârzierea cu care măsurile de politică au un impact.

„Consiliul guvernatorilor  va impune o majorare cu 25 de puncte de bază pentru ultima dată în acest ciclu, ceea ce va duce rata depozitelor la 4,0%”, au transmis economiștii de la Bloomberg.

O perspectivă amenințătoare pe care factorii de decizie politică au luat-o deja în considerare în luna iulie este aceea că s-ar putea instala atât o creștere slabă, cât și creșteri persistente ale prețurilor de consum – cunoscută și sub numele de stagflație.

Oricare ar fi rezultatul de joi, este probabil că președintele Christine Lagarde va dori să transmită mesajul că BCE nu va lăsa inflația să se mențină la un nivel ridicat, ceea ce poate însemna că ratele vor trebui să rămână ridicate.

De asemenea, un raport crucial privind prețurile de consum din SUA va fi urmărit de investitori și de factorii de decizie politică. Oficialii Rezervei Federale, care respectă o perioadă de blackout înaintea ședinței de politică monetară din 19-20 septembrie, vor asimila o nouă doză de date cheie privind inflația.

China va publica date industriale cheie, iar cifrele privind piața muncii din Marea Britanie vor informa viitoarea decizie privind rata de dobândă a Băncii Angliei.

În timp ce decizia BCE va fi în centrul atenției în regiunea euro, publicarea previziunilor Comisiei Europene ar putea oferi investitorilor o primă imagine a modului în care oficialii de la Bruxelles văd perspectivele imediate de creștere și inflație.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
726 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger