AcasăNewsSancțiuni uriașe. Ce amenzi riscă, mai nou, cei prinși că vând țigări...

Sancțiuni uriașe. Ce amenzi riscă, mai nou, cei prinși că vând țigări minorilor

scumpiriViciile românilor vor costa mai mult. Țigările și alcoolul se scumpesc din nou

În încercarea de a descuraja cumpărarea, de către minori, a produselor din tutun, cresc sancțiunile pe care le riscă acei comercianți, persoane juridice, prinși că vând țigări tinerilor sub 18 ani.

Printre decretele pe care și-a pus semnătura, marți, 22 martie, președintele Iohannis se numără și cel privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială (PL-x 237/02.06.2021). Anunțul a venit de la Cotroceni.

E vorba de legea care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani, potrivit news.ro.

Ce sancțiuni sunt prevăzute

Ce riscă acei comercianți prinși pe picior greșit la acest capitol? Ei bine, persoanele juridice care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani vor fi sancţionate cu „amenda contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, conform propunerii legislative.

Nu sunt singurele aspecte de avut în vedere pe acest subiect. Și asta pentru că, de asemenea, potrivit legii promulgate, poate fi dispusă măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor, indică aceeași sursă.

Propunerea legislativă Pl-x nr. 237/2021, inițiată de către deputatul PNL, Florin Roman- VEZI AICI expunerea de motive, a fost respinsă de Senat, dar a primit undă verde în Camera Deputaților, cu 296 de voturi pentru.

IGPR: Peste 1.400 de dosare cu privire la contrabanda cu țigarete înregistrate anul trecut

Pe de altă parte, în 19 februarie, IGPR făcuse precizări privind acțiunile și investigațiile ce se fac pentru combaterea contrabandei cu țigări.

„Prevenirea şi combaterea activităţilor de contrabandă cu produse accizabile, desfăşurate de grupuri infracţionale transfrontaliere, reprezintă o direcție de acțiune a Poliției Române, pentru asigurarea cadrului concurențial și a competitivității.

În cursul anului 2021, au fost înregistrate 1.432 de dosare cu privire la contrabanda cu țigarete, în care sunt cercetate 2.140 de persoane, fiind constatate 1.757 de infracțiuni, dintre care 10 de evaziune fiscală, 1.577 prevăzute de Codul vamal și 170 prevăzute de Codul fiscal.

Au fost capturate 86.312.521 de țigarete, cu +52,5% mai multe față de anul 2020 și au fost capturate 70.968 kg. de tutun, cu +242% mai multe ca anul precedent.

Acțiunile întreprinse în mod constant pentru combaterea contrabandei au contribuit la diminuarea semnificativă a nivelului pieței negre de țigarete, un studiu „Novel” relevând faptul că aceasta era, în luna noiembrie 2021, la 7,4%, în scădere față de 8,6%, în luna ianuarie 2021, cel mai mic nivel din anul 2008 până în prezent”, s-a transmis, la acea dată, într-un comunicat de presă.

author avatar
Andrei Coman
392 afisari

1 COMENTARIU

  1. Oare la fel e cînd e vorba de tratament cu hormoni și steroizi ce nenorocesc fizic? Aici intră anti-concepționalele ce, să nu ne mințim , sînt tratament hormonal.
    Dar pornografia pe toate gardurile ce nenorocește sufletește?
    Pe de altă parte, după datele lor, nu este nici o legătură între fumat și cancerul la plămîni. Nu zic că fumatu-i bun.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger