AcasăNewsSambata va avea loc echinoctiul de toamna

Sambata va avea loc echinoctiul de toamna

(foto: astro-urseanu.ro)

Echinoctiul de toamna, adica momentul in care durata unei zile va fi egala cu cea a unei nopti, va avea loc sambata, 22 septembrie.

(foto: astro-urseanu.ro)

Toamna astronomica va debuta sambata, 22 septembrie, zi in care va avea loc echinoctiul de toamna. Adica, mai exact, va avea loc fenomenul astrologic in cadrul caruia durata unei zile va fi egala cu cea a unei nopti, respectiv 12 ore.

„Punctul echinoctiului de toamna, numit si <<punct autumnal>> , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii – ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului – cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica”, a explicat Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, citat de rtv.net.

Echinoctiul de toamna are loc deoarece Soarele se afla in dreptul ecuatorului ceresc, fapt care presupune ca acesta va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

O exceptie in cadrul egalitatii dintre durata zilei si a noptii va avea loc in regiunile polare, in zona Polului Nord incepand noaptea polara, care va dura sase luni, iar in zona Polului Sud ivindu-se vara polara.

Incepand cu data de 22 septembrie, cand are loc echinoctiul de toamna, durata zilelor va continua sa scada pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc solstitiul de iarna.

author avatar
Ionut Zgimbau
460 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger