AcasăNewsSam Bankman-Fried nu va fi ultimul mogul cripto din spatele gratiilor

Sam Bankman-Fried nu va fi ultimul mogul cripto din spatele gratiilor

Feriți-vă de speculatorii care vă oferă “viitorul banilor”.

Sam Bankman-Fried, mogulul criptografic căzut în dizgrație,  a fost găsit vinotat de șapte capete de acuzare pentru fraudă și conspirație, după doar cinci ore de deliberare, cu mult mai puțin timp decât a fost nevoie pentru ca jurații să se gândească la scandalul Theranos al lui Elizabeth Holmes sau la tranzacțiile cu informații privilegiate ale lui Raj Rajaratnam la fondul de hedging Galleon.

Deși acesta este cu siguranță cel mai mare caz de fraudă din domeniul criptomonedelor, nu va fi, fără îndoială, ultimul. Dacă vinovăția tânărului de 31 de ani pentru „piramida de înșelăciune” din spatele prăbușirii FTX părea atât de evidentă, aceasta se datorează în parte faptului că era “aurul procurorilor”, notează Bloomberg. Nu trebuia să știi ce este un blockchain pentru a-i înțelege pe foștii săi locotenenți spunând că cele 8 miliarde de dolari din fondurile lipsă ale clienților s-au întâmplat sub supravegherea și cu știința sa.

Nici nu trebuia să înțelegi principiile contabile general acceptate pentru a vedea că propriile mărturii ale jupânului FTX contraziceau comunicările și înregistrările sale electronice. Bankman-Fried nu a avut niciun filtru, deși avocații săi și-ar fi dorit să fi avut.

Lipsa sa  de empatie și de remușcări a jucat un rol important în acest proces. Și asta contează atunci când se comit infracțiuni corporative: dacă nu-ți pasă de ceilalți oameni, în special de clienții tăi, devine foarte ușor să îi exploatezi.

Sau să iei un cont de 10 miliarde de dolari etichetat „Not My Money” și să-l reetichetezi „My Money”. Exista o nepăsare periculoasă la Bankman-Fried, care valora cândva peste 15 miliarde de dolari.

Nu va fi ultima fraudă criptografică. Prețurile de pe piață se agită din nou, deoarece firmele TradFi văd o deschidere pentru a oferi Bitcoin și alte produse cu binecuvântarea potențială a autorităților de reglementare.

Există și alte părți ale poveștii FTX care explică stimulentele dincolo de individ. Subcultura cripto, de exemplu, și suprapunerea acesteia cu cultura agresivă de tranzacționare cantitativă în care Bankman-Fried și-a făcut curaj.

Puțini din industrie păreau să clipească la sumele uriașe ale efectului de levier oferite de FTX, la lipsa unui director financiar sau la lipsa de experiență în rândul managerilor săi de rang înalt.

FTX, împreună cu alți jucători de pe piață, și-a inventat chiar propriul token, FTT, și l-a folosit pe post de numerar – punctul de vedere al lui Bankman-Fried, conform căruia „banii sunt oricum fungibili”, este o pură balivernă criptografică, dar o mulțime de oameni au crezut în ea până la inevitabilul contact dureros cu realitatea.

Ce ar fi fost Bankman-Fried fără lungul șir de capitaliști de risc care au pompat peste 27 de miliarde de dolari în cripto în timpul euforiei alimentate de pandemie din 2021, în mod clar fără o diligență serioasă?

Sau investitorii instituționali care își parchează fondurile la un loc de tranzacționare din Bahamas? Sau firma de contabilitate cu sediul în metavers desemnată să auditeze FTX?

Investiția FTX în Anthropic, un startup de inteligență artificială foarte apreciat, cu un rol important în întregirea unor creditori, ar putea avea o rezonanță simbolică în viitor. În anii următori, următorul mare scandal corporatist ar putea foarte bine să aibă „IA” în CV-ul autorului său. Între timp, feriți-vă de speculatorii care vă oferă “viitorul banilor”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
222 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger