AcasăNewsSalvarea Greciei scumpeste ratele creditelor in euro

Salvarea Greciei scumpeste ratele creditelor in euro

Liderii UE au au salvat ieri Europa si au iertat jumatate din datoriile Greciei.  Moneda unica  s-a apreciat, iar romanii care au credite in euro vor plati rate mai mari.

Liderii UE au batut palma pentru viitorul Europei

Anuntul privind acordul istoric de la Bruxelles a inviorat pietele bursiere si pe cele valutare, evident in favoarea monedei unice. Euro s-a apreciat fata de dolarul SUA cu aproape un procent, iar analistii europeni sustin ca acest trend crescator este de asteptat sa continue. Acest lucru este si bun, dar si rau pentru romani.  Moneda noastra nationala a dat deja ieri semne de depreciere usoara, in ton cu celelalte valute din aceasta zona a Europei, iar o depreciere a leului ii ajuta pe exportatorii romani sa obtina profit si sa aduca valuta in tara. Din pacate, romanii indatorati la banci nu au de ce sa se bucure, deoarece ratele la creditele in euro se vor majora. In prezent, cursul valutar oscileaza intre 4,25 lei/euro si 4,35 lei/euro, iar economistii bancilor din  Romania estimeaza ca moneda unica ar putea ajunge chiar si la 4,5 lei/ euro in urmatoarele sase luni.

Bani cu ghiotura, reguli obligatorii

Summitul de la Bruxelles a stabilit ca datoria Greciei va fi redusa cu 50%, iar Fondul European de Stabilitate Financiara va fi majorat de la 440 miliarde euro  1.000 de miliarde de euro.  De asemenea, liderii UE au cazut de acord si asupra recapitalizarii bancilor din statele zonei euro, acestea urmand sa mentina neatinse capitalurile de la sucursalele lor externe, inclusiv  ale celor din Romania.  De asemenea, la summit s-a stabilit ca, pentru evitarea unei noi crize a datoriilor suverane, fiecare stat membru UE sa aplice prevederoile Pactului de stabilitate si crestere. Concret, datoria publica nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB, deficitul bugetar poate fi de maximum 3% din PIB, iar parlamentele tarilor UE trebuie sa adopte legi organice in acest sens.
[poll id=”127″]

author avatar
Arpad Dobre
345 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger