AcasăNewsSalvarea euro si a lumii, amanata din nou

Salvarea euro si a lumii, amanata din nou

Angela Merkel nu a cedat cererilor Frantei

Summit-ul UE de la Bruxelles nu a reusit sa gaseasca  solutii complete pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona Euro. Cancelarul german Angela Merkel ramane inflexibil la cererile Frantei.

Angela Merkel nu a cedat cererilor Frantei

Ceea ce diplomatii europeni si analistii economici prevedeau inca de ieri dimineata s-a adeverit aseara, inca inainte de  intalnirea sefilor de state si guverne din UE. Cancelarul german Anglea Merkel a cerut si, binenteles, a si obtinut retragerea unui paragraf extrem de important din comunicatul ce urma sa fie prezentat presedintilor tarilor membre UE.  Textul care stabilea ca Banca Centrala Europeana va cumpara in continuare obligatiuni de la statele aflate in dificultate (Italia, Spania), asa cum dorea Franta, a fost anulat, Merkel motivand ca pastrarea paragrafului ar fi insemnat amestec in treburile interne ale BCE. Merkel a mai dat o noua dovada a  inflexibilitati sale.  „Mai sunt numeroase probleme de reglat si de negociat. Munca”, a spus Merkel, confirmand un nou blocaj al discutiilor. Colac peste pupaza, creditorii Greciei au suspendat aseara negocierile si nu vor sa ierte mai mult de 40% din datoriile statului elen. In aceste conditii, un plan clar ar putea fi convenit abia pe  7-8 noiembrie, la urmatoarea reuniune a ministrilor finantelor din UE si zona euro.

In SUA nu se pariaza impotriva euro

Desi analistii financiari americani si britanici au pornit o ofensiva impotriva politicii UE de a salva moneda euro, la Bursa de pe Wall Street nu s-a inregistrat niciun pariu pe dezastrul euro. Nici macar Soros n-a manipulat nimic!  Indicele VIX, numit si „indicele de teama” al investitorilor,  arata ca, pe o perioada de cel putin 30 de zile, exista speranta ca liderii europeni vor preveni adancirea crizei.

author avatar
Arpad Dobre
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger