AcasăNewsSalariul minim pe economie ar putea creste la 3.800 de lei în...

Salariul minim pe economie ar putea creste la 3.800 de lei în 2024. Cu cât s-ar mări taxele

bani

Salariul minim pe economie este acum 3.000 de lei în România, din care angajatul rămâne cu 1.898 de lei.

Diferența de peste 1.100 de lei se reține direct la angajator, de unde este virată la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale.

Românii, la un pas de salariul minim european

De la anul, nivelul salariului minim pe economie ar trebui să crească la 3.800 de lei, în urma unor noi reglementări la nivelul UE. Uniunea Europeană vrea să stabilească un „salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Salariul minim european se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară. El va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024. Astfel, salariul net (adică primit în mână de angajați) ar urma să crească la 2.250 de lei, în timp ce taxele vor crește la 1.550 de lei.

Economiștii, îngrijorați de efectele majorării

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de romaniatv.net, coaliția are în vedere o majorare în 2024 și nu etapizat, așa cum prevede directiva europeană. Cei mai mari beneficiari ai acestei majorări ar urma să fie însă, tot bugetarii cu salarii mari. Pentru că acestea sunt raportate la salariul minim pe economie, indexat de 9-10 ori.

Analiștii economici sunt îngrijorați de această creștere pe care o consideră populistă. Creșterea nefundamentată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele externe, la închiderea multor firme și deci la șomaj, se arată într-o minută a Consiliului BNR.

author avatar
Andreea Vlad