AcasăNewsSalariul minim, la mâna marilor companii

Salariul minim, la mâna marilor companii

Sindicatele ies în stradă dacă Guvernul Orban nu majorează salariul minim

Decizia privind majorarea sau înghețarea salariului minim a fost amânată după alegerile din turul doi la prezidențiale. Orban a anunța că va întreba marile companii dacă sunt de acord cu creșterea salariului minim și abia atunci va lua o decizie.

Sindicatele ies în stradă dacă Guvernul Orban nu majorează salariul minim

Creșterea salariului minim pe economie depinde de acceptul marilor companii. Actualul prim-ministru, Ludovic Orban, a declarat că se va consulta cu firmele care au un număr însemnat de angajați cu salariul minim și, în funcție de opinia acestora, va lua o decizie. Măsura majorării salariului minim trebuie să țină cont de profitabilitatea firmelor, care nu trebuie afectată, a spus șeful Guvernului. În fapt, sub pretextul negocierii cu sindicatele și patronatele și al analizei impactului economic, problema salariului minim a fost amânată, tactic, după alegerile prezidențiale. ”Principalele direcții pentru creșterea salariului minim în 2020 vor avea în considerare o serie de factori economici. În această analiză se va ține cont de creșterea economică pe anul în curs, de inflație și mai ales impactul economic pe care îl va avea, dar și a modului în care va influența piața forței de muncă. O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor, iar obiectivul guvernului Orban este ca această măsură să fie pusă în dezbaterea publică și adoptată până la sfârșitul lunii noiembrie” a declarat ieri Ionel Dancă, purtătorul de cuvântul al Guvernului.

”Românii vor pleca masiv în afara țării”

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susține că trebuie neapărat să se majoreze salariul minim, altfel românii vor pleca din țară. ”Am și eu o întrebare, dacă tot ezită să majoreze salariul minim, ca să nu afecteze privații. De ce Guvernul permite, de exemplu, creșterea prețului la energie? Că îi afectează pe privați. Sunt de acord că o creștere a salariului minim nu trebuie să creeze un șoc, dar ideea că nu trebuie să-i atingă pe privați nu este corectă. Avem cel mai mare număr de persoane sărace active de la nivelul Uniunii Europene, avem o distribuție a creșterii economice între capital și salariați cea mai inversată față de Uniunea Europeană și mi se pare complet aiuristic să nu majorezi salariul minim. Asta înseamnă, că în mod voit, Guvernul continuă politica de depopulare a României. Pe de o parte se plâng că nu au forță de muncă, dar în același timp acceptă prețuri ale forței de muncă care creează, evident, o inacceptare din partea cetățenilor. Eu sunt perfect de acord că nu se pot face șocuri deosebit de mari, dar creșterea trebuie să fie făcută. Nu poți folosi politica de înghețare a salariului minim și a negocierii contractului colectiv de muncă. Pentru că acestea vor avea drept consecință plecarea masivă a cetățenilor români în alte țări. Ei văd că vor doar să importăm forță de muncă, care va deveni o bombă socială în viitor. Asta este o politică rudimentară”, a afirmat Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
715 afisari

1 COMENTARIU

  1. L.orban =emil boc=ciorbea ! cei mai incompetenți prim.miniștri din istoria României pînă acum!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger