AcasăNewsSalariile si lipsa disciplinei macina ISIS

Salariile si lipsa disciplinei macina ISIS

Pentru a doua oara propaganda jihadista foloseste copii in executarea ostaticilor

Statul Islamic traverseaza o profunda criza interna. Disciplina insuficienta este agravata de frecventele conflicte intre mercenarii locali si cei straini, sunt de parere specialistii.

Pentru a doua oara propaganda jihadista foloseste copii in executarea ostaticilor

Trupele guvernamentale irakiene au anuntat, ieri, ca au reusit sa intre in Tikrit, fief al islamistilor din vara anului trecut. Ofensiva contra pozitiilor ISIS se desfasoara pe trei axe principale: in centrul Irakului, in nordul Siriei si in nordul Irakului. In ultimele saptamani, ISIS a suferit importante pierderi umane (8.500 de oameni) si teritoriale. Pe acest fond, noteaza Kommersant, citat de Sputnik, din ce in ce mai multi potentiali recruti ai jihadistilor isi pierd motivatia, in special tinerii care vad inrolarea ca unic mod de a castiga bani. ”Salariul” unui mercenar ISIS este de aproximativ 800 de dolari. Insa, reticenta de a se afla in fruntea luptelor contra unitatilor siite (semnificativ sustinute de Iran) dar si teama de executiile jihadistilor in randurile propriilor membri atarna mai greu in ochii mercenarilor decat aceasta suma de bani, altfel foarte consistenta in regiunile controlate de ISIS. O alta problema a organizatiei este divizarea intre mercenarii locali si cei straini, primii acuzand ca au retributii mult mai mici (de unde si din ce in ce mai multe cazuri de indisciplina) si ca sunt trimisi in prima linie impotriva trupelor Coalitiei. In ultimele saptamani, ISIS a executat 120 din membri sai, semn al deteriorarii disciplinei in sanul miscarii. Pe de alta parte, expertii spun ca nu trebuie trase concluzii pripite in conditiile in care informatii cu privire la situatia reala din interiorul organizatiei sunt inca insuficiente. Deocamdata,  ISIS ramane popular si extrem de activ pe retelele sociale, spune Teodor Karassik, expert la Risk Insurance Management. Ca dovada,  ISIS a postat recent un material video, subtitrat in engleza si araba, in care doi combatanti surzi (sau pretinsi surzi) folosesc limbajul semnelor pentru a-i chema pe musulmanii occidentali in randurile organizatiei. In premiera, ISIS difuzeaza un material de propaganda destinat recrutarii persoanelor cu handicap fizic pentru a-i convinge pe cat mai multi aspiranti ca organizatia le poate oferi multiple responsabilitati.

Un copil, calaul jihadistilor

Intr-un video difuzat, marti, un ostatic arab israelian este impuscat de un minor, un baiat ce pare a avea 12 ani. Victima, prezentata ca Mohammad Said Ismail Musallam, avand pasaport israelian, este acuzat de a fi spion al Mossad. Imbracat in portocaliu, este impuscat in cap de baiat. In egala masura, un combatant se exprima in franceza, spunand ca ”tinerii lei ai califatului ii vor ucide pe cei pe care Mossad-ul imbecil ii trimite sa-I spioneze pe mujahedini si pe musulmani”.

author avatar
Tudor Borcea
417 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger