AcasăNewsSalariile romanilor, in functie de domeniul de activitate

Salariile romanilor, in functie de domeniul de activitate

Salariile incasate de romani au inregistrat fluctuatii in luna iunie, fiind in crestere in domeniul fabricarii bauturilor si in scadere in domeniul auto.

Salariul mediu net pe economie a ajuns in iunie la nivelul de 1.606 lei. Cresterile castigului salarial mediu net din economie fata de luna mai 2013 s-au datorat acordarii de prime ori sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si majorarii productiei sau incasarilor mai mari.

La fabricarea tigaretelor se ofera salarii medii de 3.700 de lei, iar la asamblarea masinilor, de numai 1.900 de lei

Domenii banoase, cu lefuri in crestere

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatoarele domenii de activitate:

– cu 14% la fabricarea bauturilor (2.200 de lei net/luna), respectiv 12,3% la fabricarea produselor din tutun (3.700 de lei net/luna);

–  intre 6% si 7,5% la fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (2.161 de lei net/luna), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (3.711 lei net/luna), telecomunicatii (3.100 de lei net/luna);

– intre 3,5% si 5,5% la fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (2.473 de lei net/luna), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (3.400 de lei net/luna), activitati de servicii in tehnologia informatiei (3.580 de lei net/luna).

Joburi cu salarii in scadere

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie sau de incasarile mai mici, precum si de angajarile de salariati cu lefuri mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatoarele domenii:

– fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (1.900 de lei net/luna, minus 9,4% fata de luna mai), respectiv in extractia carbunelui superior si inferior (2.355 de lei net/luna, minus 8,2%);

–  activitati auxiliare intermedierilor financiare (2.100 de lei net/luna), colectarea si epurarea apelor uzate (1.600 de lei net/luna), fabricarea substantelor si a produselor chimice (1.900 de lei net/luna), scaderile fiind cuprinse intre 4,0% si 8,0%;

– activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2.400 de lei net/luna), activitati extractive (1.338 de lei net/luna), industria metalurgica (1.983 de lei net/luna), cu minusuri intre 2,0% si 3,5%.

In invatamant s-a inregistrat o scadere cu 1,6% a castigului salarial mediu net (1.505 lei net/luna), ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.  Pe total, castigul salarial mediu nominal net, de 1.606 lei, a crescut cu 3,5%, comparativ cu luna iunie a anului precedent, insa indicele castigului salarial real (suma cu care se pot cumpara un anumit numar de bunuri si servicii) a fost de 98,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

author avatar
Arpad Dobre
1.330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger