AcasăNewsSalariile nu vor mai fi confidențiale. Cum va fi afectată piața muncii

Salariile nu vor mai fi confidențiale. Cum va fi afectată piața muncii

salariu romaniCu câţi lei va mai rămâne un angajat în mână după ce creşte salariul minim, în 2024. Statul ia şi mai multe taxe

Piața muncii va deveni mai transparentă în urma unei decizii a Parlamentului European de a obliga companiile să desecretizeze salariile și să ofere remunerații egale, indiferent de gen, pentru angajații care prestează aceeași muncă.

O directivă votată de Parlamentul European cere companiilor să desecretizeze informațiile legate de salarizarea pentru aceeași categorie profesională.

Salarii egale pentru angajații din aceeași categorie profesională

Normele prevăd ca angajații și reprezentanții acestora să primească informații clare și complete privitoare la nivelurile de salarizare individuale și medii, secretul salarial fiind interzis. Pentru aceeași muncă, angajatorii vor fi obligați să ofere același salariu, indiferent de gen.

Anunțurile pentru posturile vacante vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se deruleze într-o manieră nediscriminatorie. Totodată, clauzele care-i împiedică pe angajați să-și divulge salariul sau să solicite informații despre aceeași categorie de salarizare sau despre alte categorii nu ar trebui să mai existe în contracte.

În cazul în care un lucrător consideră că nu a fost respectat principiul egalității de remunerare, se poate adresa instanței de judecată, sarcina probei fiind în sarcina angajatorului care trebuie să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Revoluție pe piața muncii

„Această măsură are un impact extrem de pozitiv asupra pieței de capital uman. Desecretizarea salariilor ne ajută încă din faza de recrutare. Nu mai stăm într-un proces de recrutare – nici compania, nici candidatul două luni de zile, pentru ca, la final, să refuze oferta de recrutare. Pentru că va ști de la început care este salariul“, a explicat Leonard Rizoiu, specialist în recrutare, manager partner Leo HR, pentru „Adevărul“.

În al doilea rând, adaugă expertul, vorbim despre diferența dintre femei și bărbați: „De fapt și de drept, această măsură așa a venit, pe diversitate și inlcuziune pe piața muncii a femeilor. De ce? Pentru că s-a demonstrat, s-au făcut studii, femeile sunt plătite cu 11%-13% mai puțin decât bărbații, pe același job și aceleași atribuții“.

Măsura va avea efect și pentru piața publică a muncii. „În domeniul public, vor trebui identificați foarte bine indicatorii de performanță. Și, în funcție de acești indicatori, va fi salarizat fiecare. Adică, vom avea salariul de bază – partea fixă – plus partea variabilă. Care este în funcție de performanță și de rezultate. Și corect ar fi să știm cu toții aceste informații despre salarii, pentru că este vorba de banii noștri“, mai spune specialistul în resurse umane.

author avatar
Andreea Vlad
413 afisari

2 COMENTARII

  1. De ce în cadrul aceiași firme, aceeași funcție, în Austria are un salariu, în România are 1/2
    ??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger