AcasăNewsSalarii pentru absolventi subventionate din fonduri UE

Salarii pentru absolventi subventionate din fonduri UE

Tinerii se vor putea angaja mai usor din vara, deoarece salarille lor vor fi subventionate din fonduri europene

Intreprinderile mici si mijlocii vor primi intre 900 de lei si  1.300 de lei pe luna, sub forma de subventii europene, pentru fiecare absolvent de studii medii, respectiv superioare pe care il vor angaja.

Tinerii se vor putea angaja mai usor din vara, deoarece salarille lor vor fi subventionate din fonduri europene

Subventionarea lefurilor absolventilor de studii medii si superioare face parte dintr-o schema de ajutor de minimis anuntata recent de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul sau. Masura a fost confirmata, ieri, si de ministrul pentru IMM, Florin Jianu, care a precizat ca in acest an, incepand din luna iulie se va aplica schema de subventii pentru incurajarea crearii de noi locuri de munca. Astfel, firmele care angajeaza absolventi de liceu vor primi subventii de 900 de lei pentru fiecare loc nou de munca, respectiv de 1.300 de lei pentru absolventii de facultate. Subventiile se vor acorda pentru o perioada cuprinsa intre sase si 12 luni, angajatorii avand obligativitatea sa mentina locurile de munca in acest interval de timp, plus alte sase-12 luni.

Conditii de baza

Subventiile aferente salariilor tinerilor absolventi se vor acorda cu o frecventa lunara. Concomitent, firmele care vor angaja absolventi vor fi obligate sa realizeze un plan educational pentru fiecare persoana nou angajata, pentru a proba demersul procesului educational aferent invatarii la locul de munca. Numarul orientativ de posturi pentru care se vor acorda subventii, in functie de categoria in care se incadreaza beneficiarul schemei de minimis, este urmatorul:

–         pentru microintreprinderi – trei locuri de munca;

–         pentru intreprinderile mici – sapte locuri de munca;

–         pentru intreprinderile mijlocii – 15 locuri de munca.

Potrivit Ghidului solicitantului, firmele vor putea angaja numai tineri absolventi din promotia 2014, care se afla la primul loc de munca, fapt dovedit prin documentul care atesta absolvirea in 2014, emis de unitatea scolara/institutia de invatamant superior.

Angajatorii eligibili

 

Conform Schemei de ajutor de minimis, IMM-urile care vor sa obtina finantare de la stat pentru absolventii pe care ii angajeaza trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de eligibilitate:

–         sunt legal constituite in Romania si isi desfasoara activitatea in Romania;

–         nu sunt in stare de insolventa, nu au afacerile administrate de un judecator sindic;

–         nu inregistreaza datorii publice si si-au platit la timp taxele, obligatiile si alte contributii la bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale prevazute de legislatia in vigoare;

–         sunt direct responsabile de pregatirea si implementarea proiectului si nu actioneaza ca intermediar pentru proiectul propus a fi finantat;

Activitati subventionate

Printre activitatile eligibile se numara:

–         programe de mentorat pentru tinerii absolventi (in prima etapa a primului loc de munca dupa absolvire);

–         organizarea si furnizarea serviciilor de orientare si consiliere profesionala;

–         sprijin pentru intreprinderi in vederea integrarii pe piata muncii a tinerilor absolventi.

Finantare

Valoarea minima a ajutorului financiar ce va putea fi solicitat de un IMM va fi de 4.000 de euro (echivalentul in lei), iar valoarea maxima totala a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat intreprinderea unica pe o perioada de trei ani consecutivi (doi ani fiscali precedenti si anul fiscal in curs), cumulata cu valoarea alocarii financiare acordate in conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu poate depasi echivalentul in lei a 200.000 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger