AcasăNewsSalarii majorate și cu peste 100%. Cine sunt bugetarii care îşi dublează...

Salarii majorate și cu peste 100%. Cine sunt bugetarii care îşi dublează leafa în 2023

salariiRăspunsul BIZAR pe care l-a oferit ministrul Muncii când a fost întrebat dacă se vor mări pensiile în acest an

Salarii mai mari pentru bugetarii „în halate albe”. Medicii de familie care vor alege să profeseze în mediul rural ar urma să primească salarii mai mari chiar și cu 100%, prevede noul contract cadru pus în dezbatere publică.

Autoritățile fac astfel un prim pas pentru a încerca să acopere deficitul mare al acestor specialiști. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate. Aproape 400 de comune din România, după estimările patronatelor medicilor de familie, sau chiar mai multe, potrivit altor surse, sunt lipsite de medici de familie.

Statul vrea să atragă medicii de familie la țară

Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical.

Iar dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500.

Mai mulți bani pentru medicii de familie care aleg să profeseze la țară și mai puțini pacienți în listă, prevede noul proiect de Contract-cadru pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Măsura îi încântă de medici

Oricât de bine ar suna, această măsură ar putea avea în practică efecte inverse, atrage atenția dr. Gindrovel Dumitra, medic primar specializat în medicina de familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei: „Aceasta înseamnă că un medic, atunci când merge într-o localitate și este un cabinet nou, luat de la zero, are o perioadă în care semnează o convenție, timp în care trebuie să strângă un număr minim de pacienți. După 6 luni se face o evaluare, și cei care îndeplinesc această condiție vor semna contractul cu Casa, cei care nu, vor beneficia de un termen de grație. În acest interval de timp se achită o valoare per capita și per serviciu raportat la 800 de pacienți. Adică, indiferent câți pacienți sunt pe listă, medicul respectiv primește un venit minim, să spunem. Ei bine, aici apare acest stimulent, și anume că această sumă este indexată cu 100% pentru localitățile din rural, acolo unde nu există în acest moment medic de familie și nici un punct de lucru al altor cabinete”, explică medicul de familie, potrivit Adevărul.

Din punctul de vedere al specialistului, măsura este în regulă. „Eu m-aș fi bucurat ca acest spor să fie analizat la modul general și nu doar la nivelul acelor localități unde nu există medic de familie în acest moment. Să fie un spor aplicabil pentru întreaga activitate viitoare a localităților care sunt supuse riscului de deșertificare medicală. Vorbim și de localități unde medicii de familie se apropie de vârsta pensionării sau de 70 de ani și lucrează într-un regim supraaglomerat”, mai spune dr. Dumitra.

author avatar
Andreea Vlad
5.801 afisari

8 COMENTARII

  1. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get
    got an shakiness over that you wish be delivering the following.
    unwell unquestionably come more formerly again since exactly
    the same nearly very often inside case you shield this hike.

  2. Sa stranga pacienti ! Medicina de familie – o mare porcarie! Cabinet de medicina generala, decont pe consultatii, manopere, …nu e corect? Era prost pe vremuri cand aveai dispensar cu cabinet medical si stomatologic?
    Nici munca fara paine, nici paine fara munca!

  3. Oare știe cineva că salarii de mizerii au asistentii medicali cei din privat??
    Care de fapt unul tine 3 posturi?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger