AcasăNewsSalarii de 1.500 de euro pentru polițiști

Salarii de 1.500 de euro pentru polițiști

Polițiștii din țările Uniunii Europene cer echipamente standard pentru toți angajații din sistem

Federația European Police Union, care cuprinde 800.000 de sindicaliști din țările UE, a reușit să convingă europarlamentarii să inițieze o directivă europeană care să impună standarde minimale pentru polițiști. Printre acestea se numără și salariul mininm de 1.500 de euro, pe care îl vor avea toți polițiștii de pe teritoriul Uniunii Europene.

Polițiștii din țările Uniunii Europene cer echipamente standard pentru toți angajații din sistem

Cea mai puternică organizație sindicală a polițiștilor europeni, European Police Union, a făcut un prim pas pentru creșterea standardului de viață a acestei categorii profesionale. Întâlnirea de la sfârșitul săptămânii trecute la Bruxelles cu europarlamentarii s-a materializat prin decizia de a se iniția un proiect de directivă europeană care să stabiliească standarde minime pentru polițiști, care să devină obligatorii pentru toate statele Uniunii Europene. ”S-a stabilit implementarea unei directive europene cu privire la standarde minimale în ceea ce privește logistica, personalul și salarizarea.  Avem un studiu tehnic făcut acum trei ani de către o firmă specializată din Germania, în care s-a constatat, printre altele, că polițiștii români și bulgari au uniforme de slabă calitate, că numărul de polițiști raportat la numărul de locuitori ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană și că nivelul mic al salariilor ne plasează pe penultimul loc în UE, ultimul loc ocupându-l bulgarii. În ce privește veniturile, polițiștii germani, de exemplu, au salarii între 3.000 și 5.000 de euro și propunerea noastră a fost ca salariul minim de bază pentru toți polițiștii din țările Uniunii Europene să fie de 1.000 de euro, la care se adaugă sporuri, ceea ce ar duce la un salariu minim net de 1.500 de euro. În acest moment avem un salariu minim de bază de 400 de euro, iar mediu, de 600- 700 de euro”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Polițiștii din UE, revoltați de condițiile de muncă

Sindicaliștii din European Police Union și-au manifestat nemulțumirea față de subfinanțarea generalizată a sistemului din țările UE, în condițiile fenomenului imigrației și creșterii gravității și numărului infracțiunilor. ”La logistică avem probleme mari, am explicat și calitativ și cantitativ, am spus că avem parc auto uzat fizic și moral, pentru că autoturismele ar fi trebuit casate din 2016. Aici este vorba despre finanțare și am stabilit să se promoveze un proiect de directivă europeană care să impună guvernelor ca un anumit procent din PIB să fie alocat pentru logistică, așa cum s-a făcut la Armată. Am vorbit și despre armament și am dat exemplul pistolului Carpați, model din 1974. Eurodeputatul bulgar ne-a spus că stăm bine, pentru că polițiștii lor au Makarov din 1947. La noi pistolul Carpați a rămas în structurile de ordine publică și la Rutieră, pentru că cei de la Crima organizată, judiciar și SAS au pistoale moderne. Echipamentul trebuie să fie de calitate și am dat exemplul din România cu cei 1.600 de polițiști promoție septembrie 2019, care practic desfășoară activitatea în echipament de vară și foarte mulți s-au îmbolnăvit. Am discutat și aspecte de management, care ar trebui implementate tot prin directivă europeană. În ce privește aspectul polițist – populație-volum criminalitate, la noi, cel puțin în mediul rural, avem un polițist la o mie de locuitori, în condițiile în care ar trebui să fie un polițist la 200 de locuitori sau cel puțin un polițist la 500 de locuitori, iar acest lucru ar însemna ca numărul de polițiști din România să crească cu 20.000, ca să ne apropiem de media europeană”, a mai precizat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
18.620 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger